AVIZ

Valgstedsmåling i Polen viser uklart valgresultat

POLAND-POLITICS-VOTE

Regeringspartiet Lov og Retfærdiged, PiS, står til at få 36,8 procent af stemmerne ved valget ifølge valgstedsmåling offentliggjort ved lukningen af stemmelokalerne.

Donald Tusk fra Borgerplatformen derimod tror på flertal til oppositionen. Hans parti har fået omkring 31,6 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingen.

– Jeg har aldrig været så glad i hele mit liv, som jeg er i dag over vores andenplads. Polen har vundet, demokratiet har vundet. Vi har fjernet PiS fra magten, siger Tusk.

– Valget markerer afslutningen på en regering under ledelse af partiet Lov og Retfærdighed, siger han.

Jaroslaw Kaczynski, som leder PiS, siger, at det er uklart, om hans parti kan komme til at lede den næste regering.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, siger på det sociale medie X, det tidligere Twitter, at hans parti, Lov og Retfærdighed, er vinder af valget.

Parlamentsvalget anses for at være det vigtigste i Polen i over tre årtier. Det vurderes, at valgresultatet kan få stor indflydelse på Polens politiske fremtid og på landets forhold til EU og nabolandet Ukraine.

Lov og Retfærdighed går efter en tredje periode som det dominerende regeringsparti.

Den tidligere EU-chef Donald Tusk, der leder det midtersøgende oppositionsparti Borgerplatformen, sagde op til valgdagen, at søndag var den vigtigste dag i Polens demokratis historie siden 1989.

Donald Tusk var fra 2014 til 2019 EU-præsident.

/ritzau/AFP

Andre læser også