Det mener De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, efter at partierne har modtaget et udkast til et kommissorium for advokatundersøgelsen fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Tirsdag skal partierne vende retur med eventuelle ændringsforslag til udkastet, som Ritzau har set. Her er kun Forsvarsministeriet nævnt. Men det er ikke nok, mener Lidegaard.
Korrespondancen til og fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Finansministeriet skal også indgå i den uvildige advokatundersøgelse, siger Lidegaard.
– Vi synes, at det er vigtigt, at der eksplicit i kommissoriet står nævnt, at også korrespondance til og fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Finansministeriet indgår i det skriftlige grundlag, advokatundersøgelsen skal være på, siger Lidegaard.
– Jeg går egentlig ud fra, at hvis man vil have kortlagt alt materiale, der er i denne sag, så er den korrespondance, som går ud fra Forsvarsministeriet til de andre ministerier, og som kommer tilbage, en helt naturlig del af det skriftlige materiale. Så jeg går ud fra, at det er noget, som regeringen kan se sig selv i, siger den radikale leder.
Hverken Statsministeriet, Udenrigsministeriet eller andre ministerier nævnes i kommissoriet fra regeringen. Til gengæld står der:
– Hvis advokaten som led i undersøgelsen vurderer, at materiale fra andre ministerier med videre kan være relevant, kan advokaten rette henvendelse til forsvarsministeren, som efter orientering af kredsen af partier, der støtter undersøgelsen, vil tage stilling til, om de øvrige ministerier skal anmodes om at udlevere materiale til brug for undersøgelsen.
Advokatundersøgelsen ønskes afsluttet hurtigst muligt, men senest 1. maj 2024 står der desuden. Det må gerne gå hurtigere, siger Lidegaard. Han spiller ud med 1. april 2024.
– Det er også et spørgsmål om, hvor meget man vil betale for det, men jeg håber, at vi kan lande det her 1. april, siger han.
Også Liberal Alliance ønsker en tidligere deadline end 1. maj. Ligeledes 1. april, oplyser forsvarsordfører Carsten Bach (LA).
Sagen drejer sig om indkøb af et nyt artillerisystem. I begyndelsen af året bakkede Finansudvalget i Folketinget op om et indkøb for 1,7 milliarder kroner af et nyt system fra det israelske firma Elbit.
Men politikerne blev blandt andet givet det indtryk, at kontrakten hurtigt skulle underskrives, fordi tilbuddet på våbnene ville udløbe i januar, hvilket ikke var korrekt.
Dertil blev der givet det indtryk, at der var blevet rettet henvendelse til en anden leverandør, franske Nexter, med henblik på at få et tilbud på artilleri, så der var mere at vælge imellem. Det var ikke sket.
Der skal i advokatundersøgelsen være adgang til alle skriftlige dokumenter – herunder e-mails og sms’er. Til gengæld kan mundtlige vidner ikke afhøres, fremgår det af udkastet.
Det var den nuværende økonomiminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen (V), der var forsvarsminister under forløbet.
/ritzau/
Andre læser også