AVIZ

FN-chef er foruroliget over blokade mod sårbare civile i Gaza

United Nations Israel Palestinians

Det siger han tidligt mandag aften.

– Jeg er dybt foruroliget over dagens udmelding om, at Israel vil iværksætte en total blokade i Gaza. Der er intet, der bliver tilladt at komme ind – ingen elektricitet, vand eller brændstof, siger generalsekretæren.

Hans bekymring skyldes blandt andet, at området ved Gaza allerede inden de seneste døgns stridigheder var hårdt prøvet.

– Den humanitære situation i Gaza var ekstremt forfærdelig før fjendtlighederne, siger Guterres mandag til pressen.

– Nu kommer den kun til at blive forværret yderligere, lyder det.

Guterres understreger samtidig, at civile skal beskyttes for enhver pris.

Ifølge FN-chefen er over 800 israelere er blevet dræbt i Hamas’ angreb, der blev iværksat lørdag morgen. Over 2500 er såret.

Over 500 palæstinensere er dræbt, og 3000 er såret, oplyser Guterres.

– Jeg opfordrer alle sider og relevante parter til at tillade, at FN kan levere livsnødvendig humanitær hjælp til palæstinensiske civile, der er fanget og hjælpeløse i Gazastriben, siger António Guterres.

Hamas kontrollerer Gaza og angreb det sydlige Israel i et storstilet angreb lørdag morgen. Ifølge Hamas selv blev der affyret 5000 raketter mod Israel i løbet af bare 20 minutter. Israel har berettet om halvt så mange raketter.

Derudover brød krigere fra Hamas gennem den ellers stærkt bevogtede grænse mellem Gaza og Israel og angreb blandt andet en israelsk festival tæt på grænseområdet og indtog flere israelske byer og kibbutzer.

Israel har som modsvar bombet iværksat omfattende bombardementer. Der er også spekulationer om, at Israel vil angribe Gaza på landjorden.

/ritzau/

Andre læser også