AVIZ

Mindst 23 soldater savnes under oversvømmelser i Indien

TOPSHOT-INDIA-FLOOD-ARMY

Det var et pludseligt skybrud over søen Lhonak, som har udløst oversvømmelserne i floden Teesta. Området ligger i nærheden af grænsen mod Nepal.

– Som følge af et pludseligt skybrud over Lhonak Søen i den nordlige del af Sikkim gik Teesta over sine bredder. 23 personer er meldt savnet, og flere køretøjer er skyllet ud i floden, hedder det i en erklæring fra militæret, som har indledt en eftersøgningsoperation.

Lhonak Søen i det øde beliggende område ligger for foden af en gletsjer ved de snefyldte bjergtinder, som omgiver Kangchenjunga, der er verdens tredjestørste bjerg.

Hæren siger, at udstrømmende vand fra Chungthang-dæmningen har medført, at flodens vandstand allerede er mere end 4,5 meter højere end normalt.

Videooptagelser fra den indiske hær viser store mængder af brunt strømmende vand i en skovfyldt dal, hvor veje er skyllet væk, og elmaster er væltet.

Oversvømmelser er almindelige på det indiske subkontinent i sæsonen med regntid og monsun, som begynder i juni og normalt slutter sidst i september.

Meteorologer siger, at klimaforandringer øger regnmængderne og perioderne med ekstremt vejr.

Lokale medier har vist Sikkims ledende minister, Prem Singh Tamang, stå med en paraply i voldsomt regnvejr og tale om oversvømmelserne i byen Singtam nær det sted, hvor soldaterne er meldt savnet.

Gletsjerne i Himalaya smelter hurtigere end tidligere på grund af klimaforandringer, som forvolder pludselige og dyre ødelæggelser og katastrofer.

Gletsjerne smeltede 65 procent hurtigere fra 2011 til 2020 sammenlignet med årtiet før, viser en rapport fra juni fra Det Internationale Center for Integreret Udvikling i Bjergene.

Ud fra de nuværende udledninger af CO2 kan gletsjerne have mistet op til 80 procent af deres nuværende volumen ved udgangen af dette århundrede.

/ritzau/AFP

Andre læser også