AVIZ

Xis loyale ven Li Qiang er som ventet valgt som premierminister

(Ichiro Ohara/Ritzau Scanpix)
(Ichiro Ohara/Ritzau Scanpix)

Han overtager posten efter afgående premierminister Li Keqiang.

Li Qiang, som er tidligere partisekretær i Shanghai, blev allerede i forbindelse med Kommunistpartiets kongres i oktober udpeget som nummer to i det magtfulde politbureaus stående komité.

Der var derfor ventet, at han på Den Nationale Folkekongres (NPC) lørdag ville blive valgt som premierminister.

63-årige Li modtog næsten samtlige stemmer blandt de over 2900 delegerede, efter at præsident Xi tidligere på dagen formelt havde nomineret ham til posten.

2936 stemte for Li. Tre stemte imod, og otte afstod fra at stemme.

Kort tid efter afstemningen blev Li taget i ed som ny premierminister.

Li Qiang var partisekretær i Shanghai, da millionbyen sidste forår gennemlevede en udmattende coronanedlukning i to måneder.

Hans håndtering af nedlukningen førte midlertidigt til tvivl om hans udsigter til premierministerposten, eftersom mange indbyggere i Shanghai kæmpede med at få adgang til mad og lægehjælp.

Men ligesom de udbredte protester mod regeringens nultolerance over for covid-19 blev kritikken af Lis håndtering fejet til side, alt imens Xi strammede sit greb om magten i Kina.

Modsat stort set alle andre tidligere kinesiske premierministre har Li ikke nogen erfaring med at arbejde på et centralregeringsniveau.

Li Qiang begyndte sin karriere som medarbejder på en vandpumpestation nær sin hjemby. Som årene gik, steg han støt i graderne i lokalregeringen, og i 2012 blev han forfremmet til en toppost i den velhavende provins Zhejiang.

I begyndelsen af 2000’erne arbejdede han som Xis stabschef, da den nuværende kinesiske leder var partichef i Zhejiang.

Li blev i 2017 udnævnt til partisekretær i Shanghai – et tegn på præsidentens store grad af tillid til ham.

Godkendelsen af Li Qiang sker, dagen efter at Xi Jinping blev valgt som præsident for tredje gang.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere