AVIZ

Xi og Putin skal drøfte fredsplan for Ukraine

Russia''s Putin holds talks with China''s Xi in Moscow
Russia''s Putin holds talks with China''s Xi in Moscow (Kreml/Reuters)

Her siger Putin, at han har set på Kinas forslag til en løsning på konflikten i Ukraine, og han betragter det med respekt.

De to præsidenter tager mandag hul på uformelle drøftelser som indledning på Xis tre dage lange besøg.

Ud over krigen i Ukraine ventes de blandt andet at diskutere handel og deres fremtidige samarbejde.

Det er Xi Jinpings første besøg i den russiske hovedstad, siden Rusland invaderede Ukraine.

Forholdet mellem Xi og Putin følges tæt netop på grund af krigen.

Kina har fremlagt en bred 12-punkts plan, som landet håber kan føre til en løsning på Ukraine-krigen, samtidig med at forholdet til Rusland styrkes.

Fra ukrainsk side er enhver fredsaftale betinget af, at de russiske styrker forlader Ukraine. Det har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, understreget flere gange.

Det er ventet, at Xi Jinping skal tale i telefon med Zelenskyj efter besøget i Moskva.

Kineserne har gentagne gange affejet Vestens bekymringer om, at de har planer om at sælge våben til Rusland.

Men Kina har øget importen af russisk kul, gas og olie. Og landet ønsker et endnu tættere samarbejde på energiområdet.

Ved sin ankomst til Moskva mandag sagde den kinesiske præsident ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at “Kina og Rusland er gode naboer og pålidelige samarbejdspartnere”.

Han sagde også, at Kina er klar til – sammen med Rusland – at beskytte verdensordenen baseret på folkeretten, skriver Tass og tilføjer:

– Den kinesiske præsident forventer, at besøget i Rusland styrker forholdet mellem Rusland og Kina og styrker det strategiske samarbejde.

Xi Jinping blev blandt andet modtaget af et orkester, da han mandag ved 13-tiden lokal tid (11-tiden dansk tid) landede i den internationale Vnukovo-lufthavn sydvest for Moskva.

Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende.

Iagttagere peger på, at det med Xis besøg er vigtigt for Putin at påpege, at han på trods af de vestlige sanktioner ikke er isoleret internationalt.

Da Vladimir Putin mandag tog imod Xi Jinping, som han kalder sin “kære ven”, understregede han, at de to lande har mange fælles mål og opgaver forude.

– Jeg ved, at du personligt og alle vores kinesiske venner er meget opmærksomme på udviklingen i det kinesisk-russiske forhold, siger Putin ifølge Tass.

I februar sidste år – kort før invasionen af Ukraine – mødtes Xi og Putin i den kinesiske hovedstad, Beijing. Her slog de deres gode forhold fast.

De stod senest ansigt til ansigt i september ved et topmøde i organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Usbekistan.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere