AVIZ

Xi Jinping forlader Rusland med øget sammenhold i bagagen

Russia China
Russia China (Pavel Byrkin/Ritzau Scanpix)

Det skriver det kinesiske statsmedie CCTV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Under besøget har Xi blandt andet haft et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fløj skriver det russiske nyhedsbureau RIA, at Xis fly fra lufthavnen Vnukovo i Moskva, mens en æresvagt spillede både den russiske og kinesiske nationalsang.

De to ledere mødtes tirsdag. Her drøftede de et kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine. De to gav også udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.

Kina har forsøgt at fremstille sig selv som en mulig fredsmægler i krigen i Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har efterfølgende inviteret Kina til dialog om Ukraine forslag til en fredsløsning med Rusland.

Der var forlydender om, at Xi og Zelenskyj skulle have en telefonsamtale. Det blev dementeret tirsdag, da Xi havde et møde med Putin.

Det kinesiske forslag til fred indeholder 12 punkter. Det tager dog ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

Xi Jinping sagde under sit besøg i Rusland, at relationen mellem Kina og Rusland har vital betydning for verden og menneskeheden.

Han tilføjede, at han fortsat regner med at være i kontakt med Putin.

De to ledere er også enige om et øget økonomisk samarbejde.

– Rusland kan imødekomme Kinas voksende behov for mere energi, siger Putin, som drøftede mulighederne for en ny gasrørledning fra Rusland til Kina.

Mandag talte Xi og Putin sammen i mere end fire timer.

Xi Jinping ankom på officielt besøg i Moskva mandag. Besøget blev indledt tre dage efter, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udsendte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere