AVIZ

Valutafond: Opsving i dansk økonomi efter corona er imponerende

IMF holder pressemøde
IMF holder pressemøde (Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Det er vurderer Den Internationale Valutafond, IMF, i en gennemgang af dansk økonomi, som er blevet offentliggjort fredag.

Ifølge valutafonden er både produktionsniveauet og beskæftigelsen i Danmark højere end før covid-19. Det er dog med til at puste til den høje inflation, påpeger den.

Men efter en periode med gang i økonomien, forventer IMF, at den danske vækst er begyndt at aftage.

– Der er tegn på, at den økonomiske aktivitet på det seneste er begyndt at aftage, og høj inflation, strammere finansielle forhold og svagere efterspørgsel fra udlandet vil tynge udsigterne, skriver IMF i en pressemeddelelse i forbindelse med gennemgangen.

Pointerne er de umiddelbare konklusioner, efter IMF har været på besøg i Danmark. Det sker omtrent en gang om året.

IMF er en organisation af 190 lande, som blandt andet arbejder for at fremme globalt pengesamarbejde og sikre finansiel stabilitet.

Sidste år var væksten i Danmarks bnp på 3,8 procent. I løbet af i år forventer valutafonden, at bnp vil vokse med en halv procent.

Herefter forventer IMF dog, at dansk økonomi vil genvinde en smule momentum. I 2024 forventer den, at dansk bnp vil vokse med halvanden procent.

Bnp eller bruttonationalproduktet er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Inflationen i Danmark blev i april opgjort til 5,3 procent på årsbasis. Det viser udviklingen i forbrugerpriserne over 12 måneder.

Den Internationale Valutafond forudser, at inflationen i Danmark bliver på fire procent i gennemsnit i 2023.

Den danske finansminister, Nicolai Wammen (S), er enig i IMF’s observationer. Han noterer sig, at valutafonden anser inflationen som den største aktuelle udfordring.

– Jeg er enig med IMF i, at vi skal holde et skarpt øje med udviklingen, og være klar til at reagere, hvis inflationen bider sig fast, skriver han i en kommentar.

– Der er en vigtig balance mellem at holde økonomien og inflationen i stramme tøjler, uden at de strammes for meget.

I april offentliggjorde IMF en prognose for den globale økonomi. Den forventer, at den globale vækst vil aftage fra 3,4 procent i 2022 til 2,8 procent i år.

I 2024 forventer valutafonden en global vækst i bnp på tre procent.

/ritzau/

Andre læser også