AVIZ

Uddeling af nødhjælp til civile i Gaza sker i flere led

Trucks carrying humanitarian aid from Egyptian NGOs for Palestinians, wait for the reopening of the Rafah crossing at the Egyptian side

Sent onsdag eftermiddag meldte Israel på opfordring fra den amerikanske præsident, Joe Biden, at landet vil tillade levering af nødhjælp i form af mad, vand og medicin.

Dog kun over grænsen fra Egypten til den sydlige del af Gazastriben. Her har lastbiler med nødhjælp i flere dage holdt klar.

Onsdag aften er der ingen melding om, hvornår, hvor eller hvordan grænsen vil blive åbnet.

Arbejdet med at fordele alt det, som kommer ind, vil komme til at foregå som enhver anden humanitær situation, hvor FN koordinerer.

Det siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

– Hos Folkekirkens Nødhjælp vil vi typisk være optaget af fødevarer, altså uddeling af mad og rent drikkevand.

– Nogle gange har vi også uddeling af det, man kalder nonfood items, siger hun med henvisning til telte, tæpper og køkkenredskaber.

Der er ifølge generalsekretæren “et stærkt FN”, flere internationale og lokale organisationer i Gaza, som er vant til at håndtere nødhjælp – og som kan gøre det i stor skala, store voluminer.

80 procent af befolkningen i Gaza har været afhængig af humanitær bistand, allerede før den 7. oktober, hvor Hamas angreb Israel, oplyser Birgitte Qvist-Sørensen.

Det er derfor ikke en uvant situation, der venter, når grænsen åbner.

– Det er klart, at det er rigtig vigtigt, at bombardementerne ophører. Vi kan ikke uddele mad eller få hjælpen ind, hvis der er bombardementer, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Det fordrer også, at de civile er i sikkerhed, tilføjer hun.

Nødhjælpen bliver fordelt ud til alle civile, der har brug for det.

Civilbefolkningen i Gazastriben har af Israels militær fået besked på at rykke fra nord mod områdets sydlige del Det skaber store udfordringer i det allerede sårbare område.

/ritzau/

Andre læser også