AVIZ

Top-5: Det går typisk galt på kør-selv-skiferien

Top-5: Det går typisk galt på kør-selv-skiferien
Top-5: Det går typisk galt på kør-selv-skiferien

Pressemeddelelse

6.2.2023 07:00:00 CET | Alm. Brand Forsikring A/S

38 procent af bilskader på kør-selv-ferien til pisterne i 2022 var mekaniske – som fx motorstop, defekte bremser eller vandpumper, der stod af. Du kan let undgå de typiske skader med god forberedelse.

Danmarks Statistik anslår, at cirka 380.000 danskere på en normal sæson rejser på vinterferie i februar. Kør-selv-ferien er en populær rejseform, men hvert år opstår bilskader, der kunne være undgået:

“Når danskerne drager på vinterferie, er det typisk til skipisterne, hvor særligt vejret og temperaturer skifter undervejs i rejsen. Derfor er det vigtigt at have tjek på bilen, så ferien ikke ender galt før, den er begyndt, siger Henrik Bundgaard, koncerndirektør for Skadeservice i forsikringskoncernen Alm. Brand Group,” som Alm. Brand er en del af.

Det er særligt motorstop, mangel på olie, bremser eller vandpumper der går i stykker og overophedede motorer, som udgjorde de fleste af skaderne mellem uge 5 og 8 sidste år, viser tal fra SOS International.

“Det bedste forebyggende råd er at give bilen et servicetjek. Enten ved at gøre det selv eller få en mekaniker til at gøre det. Det handler om at tjekke olie og væsker på bilen, dækkenes tilstand og tryk samt lys og lygter. I forhold til dæk, skal man være opmærksom på, at de skal leve op til de forskellige krav, der er til de lande, du kører igennem og skal holde ferie i.”

FDM har lavet en oversigt over krav til bildæk og snekæder pr. land her.

Imens de typiske skader på kør-selv-vinterferien sidste år var mekaniske skader, så var motorer, der havde brug for starthjælp, på andenpladsen med 19 procent af skaderne:

“Vores biler – og batteriet – er ikke altid så gode venner med hård frost, som vi ofte oplever på skidestinationerne. Hvis man har mulighed for at parkere i en opvarmet garage, vil det altid være det bedste, og ellers anbefaler vi at køre daglige ture i bilen for at holde den i gang. Har den stået stille i hård frost i en uge, kan det være svært at få den i gang, når turen går mod Danmark igen,” siger Henrik Bundgaard.

Færdselsuheld udgjorde 10 pct. af bilskaderne på bilferien sidste år og kan også være nogle af de mere alvorlige skader:

“Det er vigtigt, at man kører med de rigtige dæk, der passer til vejret. Færdselsuheld på ferien kan være nogle af de mest alvorlige og mere komplekse, fordi de typisk involverer andre biler. Her kan man være godt forberedt ved at have styr på, hvordan du anmelder skader i udlandet og downloade de apps, der gør det hele nemmere for dig.”

Hyppigste bilskader for bilrejsende i Europa ved uge 5 til 8 2022

  1. Mekaniske (38%) (motoren der står af, manglende olie, bremser der går i stykker, vandpumpe, overophedet motor mfl.)
  2. Starthjælp (19%)
  3. Punktering (18%)
  4. Færdselsuheld (10%)
  5. Fritrækning og brændstof (12%)

Kilde: SOS International

10 gode råd til kør-selv-ferien til skipisterne

Klargør din bil inden, du tager afsted

Få et værksted til at give bilen et eftersyn 
eller som minimum:

  • Tjek olie og væsker på bilen.
    Sørg evt. for, at bilen ikke kommer til at overskride serviceintervallet, imens du er på ferie. Dermed er man sikret, at bilen er i en sund tilstand, og kan klare hele turen.
  • Tjek dæktryk, og evt. standen af bilens dæk. Dæktrykket er vigtigt. Hvis der mangler luft i ét af dækkene, vil bilen begynde at trække til den ene side. Er dækkene slidte, er der større risiko for punkteringer, og du får et dårligere vejgreb ved regn- og sne. Undersøg lokale lovkrav til sikkerhedsudstyr (fx snekæder). Afprøv snekæder hjemmefra, så du ved, hvordan de monteres. Tjek dækmønsteret – det bør være 3-4 millimeter.
  • Gå bilens lys og lygter efter. Kører du langt, og måske i aften eller nattetimerne er det ekstra vigtigt, at lyset fungerer som det skal. Er der gået en pære i forlygtens nær eller fjernlys, kan det være en god idé at skifte begge, så man får ens lysfald på vejen.

Vær forberedt på uheld

  • Print International Fællesanmeldelse hjemmefra. Kan hentes på Uheld i udlandet – DFIM Den er bindende for begge parter, når de begge har underskrevet den. Mange udenlandske bilister har den med og udfylder samt underskriver den på skadestedet. Der står det samme i den, uanset hvilket sprog den er på, så den er rigtig god at have, så man kan se, hvad man udfylder og skriver under på.
  • Download Rødt Kort app – så er det nemt at skrive til SOS og oprette en sag fra skadestedet. Derudover indeholder den også dokumentation for kasko-dækning.
  • Har du været ude for et uheld, så tag billeder på skadestedet. Tag billeder, der viser de involverede parter samt situationen og omgivelserne (vejen, skilte osv.) på stedet, og tag billeder af modpartens kørekort og modpartens Grønne Kort.
  • Tjek om din rejseforsikring er gyldig og dækker de lande, I skal igennem.

På destinationen:

  • Har du dieselbil, så tank diesel lokalt. I udlandet er der ofte tilsat additiver, som forhindrer brændstoffet i at fryse
  • Parker helst i opvarmet garage – så undgår du en frossen bil, der ikke kan starte. Hvis bilen ikke står inde, anbefales det at køre ture dagligt på minimum 20 minutter
  • Daglige køreture er i det hele taget god forebyggelse af en bil, der ikke vil starte på afrejsedagen

Andre læser også