AVIZ

Tom Emmer dropper kapløb om republikansk formandspost i Huset

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Det skriver flere medier ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed fortsætter de interne stridigheder i Det Republikanske Parti, der har efterladt den amerikanske kongres handlingslammet de seneste tre uger.

Tom Emmer blev valgt blandt i alt ni republikanske politikere, der stillede op i et udskilningsløb. Da han var alene tilbage mod Mike Johnson, vandt han 117-97.

Men i en efterfølgende afstemning bag lukkede døre havde han svært ved at få tilstrækkeligt mange af sine egne partifæller til at bakke op om ham.

Ifølge Reuters forlod Emmer efterfølgende et møde uden at tale med journalister eller svare på spørgsmål.

Partiet forsøger at finde en kandidat, der kan få mindst 217 stemmer blandt de 221 republikanske medlemmer.

Hvis det kan lade sig gøre, har Republikanerne flertal og er ikke afhængige af stemmer fra Demokraterne, som har 212 af de 435 pladser i Repræsentanternes Hus. De har hidtil stemt imod alle republikanske kandidater.

Tom Emmer, som er en 62-årig tidligere hockeyspiller og advokat og far til syv, rangerer tredjehøjest i Republikanernes hierarki i Repræsentanternes Hus. Han har en vis opbakning i partiet. Men en del af hans mere konservative partifæller ønsker ham ikke som formand i kammeret.

To andre republikanere – Steve Scalise og senest Jim Jordan – har måttet opgive at samle et flertal bag sig.

Repræsentanternes Hus er uden formand, efter at republikaneren Kevin McCarthy for få uger siden blev væltet af højrefløjen i sit eget parti.

Uden en formand kan ingen lovforslag sendes til afstemning.

Senest den 17. november skal politikerne vedtage et budget, hvis USA skal undgå en nedlukning af statsapparatet.

De skal også behandle en stor milliardpakke med militærhjælp til Ukraine og Israel, som præsident Joe Biden har foreslået.

/ritzau/

Andre læser også