AVIZ

To danske F-16-fly deltager i Natos største øvelse med kampfly

F16
F16 (Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Forsvaret.

Nato har mandag påbegyndt øvelsen med kampfly over Europa med 10.000 soldater og 250 kampfly samt droner og helikoptere fra 25 lande.

Jasmin Bonne Guldberg, der er kommunikationsansvarlig for Fighter Wing Skrydstrup, siger, at de danske F-16-fly flyver ud fra egen base i det sydlige Jylland og deltager mandag og 19. og 20. juni.

Øvelsen er designet til at simulere et svar på et angreb på et Nato-medlemsland.

Øvelsen under navnet Air Defender 23 foregår i tysk luftrum. Den varer indtil den 22. juni.

Den europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed, Eurocontrol, fortalte fredag til mediet Euronews Travel, at øvelsen vil betyde, at omkring 800 fly dagligt skal omdirigeres i perioden.

Ifølge mediet kan det skabe forsinkelser på den europæiske luftfart.

Da store dele af tysk luftrum er lukket som følge af øvelsen, vil dele af flytrafikken skulle omdirigeres over tre klynger.

En af de klynger går over det danske luftrum, skrev Euronews Travel.

Naviair, der står for trafikstyringen i det danske luftrum, sagde til Ritzau fredag, at der var indkaldt ekstra flyveledere i perioden.

– I og med, at vi har sat ekstra folk på vagtplanen, så burde øvelsen ikke have nogen betydning for for eksempel Københavns Lufthavn, sagde kommunikationschef i Naviair, Randi Aggerholm Baasch.

Hun påpegede, at øvelser vil foregå mellem klokken 16 og 20 i hverdagene.

– Der forventer vi ikke forsinkelser, men når der bliver åbnet for restriktionerne senere på aftenen, kan der godt komme et pres mod dansk luftrum, sagde hun.

De ekstra flyveledere er såkaldte ATC-flyveledere, der tager sig af overflyvninger.

Det er ikke den samme type af flyledere, der de seneste måneder har været mangel på i Danmark, og som har skabt forsinkelser i Københavns Lufthavn.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere