AVIZ

Sudans krigsherrer indgår ny våbenhvile midt i dødelige angreb

An aerial view of the black smoke and flames at a market in Omdurman
An aerial view of the black smoke and flames at a market in Omdurman (Video Obtained By Reuters/Reuters)

Det oplyser amerikanske og saudiarabiske mæglere sent lørdag aften.

– De to sider er blevet enige om, at de i våbenhvileperioden vil afholde sig fra angreb og brug af krigsfly, droner og artilleribombardementer, oplyser mæglerne i en erklæring udsendt af det saudiarabiske udenrigsministerium.

Derudover vil de stridende parter i de 72 timer afholde sig fra at forstærke deres positioner, sætte flere styrker ind samt forsøge at opnå militære gevinster, tilføjes det.

– De er også blevet enige om at tillade bevægelsesfrihed og levering af humanitær hjælp i hele Sudan, står der i erklæringen.

Meldingen kommer, efter at der tidligere på dagen blev meldt om intensiverede kampe og dødelige luftangreb i hovedstaden Khartoum.

I Khartoum blev 17 civile, heriblandt fem børn, dræbt i en række luftangreb lørdag, oplyser en borgerrettighedsgruppe.

Imens beretter læger i Tchad om hundredvis af sårede fra den vestlige Darfur-provins i Sudan, som søger behandling i nabolandet.

I løbet af den to måneder lange krig i Sudan er der blevet indgået og brudt adskillige aftaler om våbenhvile.

Da et tidligere forsøg på en våbenhvile faldt til jorden i slutningen af maj, indførte USA sanktioner mod begge de krigsførende generaler, Abdel Fattah al-Burhan og Mohamed Hamdan Daglo – bedre kendt som Hemedti.

General Abdel Fattah al-Burhan er leder af Sudans hær og landets de facto-præsident, mens general Hemedti er leder af den paramilitære gruppe RSF.

En 24 timers våbenhvile fra 10. til 11. juni gav indbyggerne i Khartoum et kort pusterum fra de mange luftangreb og artilleribeskydninger, som har hærget hovedstaden siden midten af april.

Kampene blev genoptaget, ti minutter efter at våbenhvilen var ophørt.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere