AVIZ

Styrelse hørte først om kræftsag fra Aarhus efter mediehistorier

Region Midtjylland
Region Midtjylland (Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det siger enhedschef Tanja Popp i styrelsen til Politiken.

– Vi fik først viden om sagen samtidig med offentligheden. Vi vidste intet før da. Vi har ikke været orienteret, siger hun til avisen.

DR har beskrevet, at patienter med fremskreden tarmkræft i bughulen tilknyttet afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital må vente op til otte uger, før de kan få en operation.

Kræftpatienter har ellers lovkrav på at blive opereret senest to uger efter, at det er besluttet, at de skal opereres.

Fra maj til december i 2022 drejede det sig om 182 ud af 489 patienter.

Region Midtjylland har ikke en eneste gang indberettet til styrelsen, at de 182 patienter ventede længere, end loven fastslår.

Afdelingen for mave- og tarmkirurgi i Aarhus er så specialiseret, at det er det eneste sted i landet, hvor mange patienter med fremskreden tarmkræft kan opereres.

Tanja Popp fra Sundhedsstyrelsen siger, at de i styrelsen ikke kun er forundrede, men også bekymrede.

Hun forklarer, at der kan være en forklaring på den manglende indberetning.

Hvis patienten er blevet tilbudt en tid til operation, som ligger efter de 14 dage, og sygehuset har undersøgt, at patienten ikke kan få tid på et andet sygehus, så skal det ikke indberettes, såfremt patienten har accepteret tiden.

Dermed har patienten altså givet samtykke. Om det er den forklaring, der gør sig gældende i sagen fra Aarhus, vil måske vise sig fredag.

Her er Region Midtjylland nemlig indkaldt til et hastemøde hos Sundhedsstyrelsen, skriver Politiken.

Hvis ikke et hospital kan overholde de maksimale ventetider, skal muligheder for behandling andre steder i ind- og udland undersøges.

Typisk kan denne type patienter med fremskreden tarmkræft ikke opereres andre steder i Danmark end i Aarhus, skriver DR og Politiken.

Interne dokumenter viser ifølge DR, at flere tarmkræftpatienter ikke har fået et konkret tilbud om at komme til udlandet, selv om Aarhus Universitetshospital først kunne tilbyde operation efter mere end to uger.

Konkret henviser DR til et mødereferat fra september sidste år. Der står ifølge mediet:

– Vigtigt, at informere patienten om, at vi ved undersøgelse af mulighed for behandling i udlandet ikke kan reservere tiden her i huset samtidig.

Det afviser afdelingens cheflæge, Charlotte Buchard Nørager. Hun siger til DR, at “vi kan se på journalerne, at man ikke noget sted har sagt, at man vil miste sin tid”.

Det ville også være ulovligt, siger Sundhedsstyrelsen til Politiken.

ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere