AVIZ

Statsministeren beder Nato-lande: Hjælp vores F-16-koalition

Denmark NATO Parliamentary Assembly

I en tale mandag formiddag i Bella Center, hvor Natos Parlamentariske Forsamling holder møde, opfordrer hun til, at flere allierede i Nato bidrager.

– Vi er nødt til at gøre koalitionen større. Vi er nødt til at gøre det hurtigere, siger hun.

Nato-landene er “nødt til at påtage” sig et større ansvar, lyder det fra statsministeren til de knap 300 parlamentarikere fra Natos 31 medlemslande, som holder møde i Danmark fra 6. til 9. oktober.

– Vi arbejder for at udvide og fordybe koalitionen, så Ukraine får flere F-16-fly, siger Mette Frederiksen.

Natos Parlamentariske Forsamling er et Nato-organ skabt i 1955 med det formål at styrke dialog, vidensdeling og netværk i alliancen.

USA og Europa har sendt store mængder og mange forskellige typer af våben til Ukraine siden 2022, da Rusland angreb nabolandet.

I de seneste måneder er den amerikanske støtte til Ukraine tilsyneladende svækket. Der er kommet flere kritiske røster i Kongressen, som vil prioritere anderledes.

Men det er ifølge statsministeren afgørende, at både Europa og USA står urokkeligt bag Ukraine.

Ingen i Europa eller USA må sige, at “de er trætte af krigen”, mens Ukraine kæmper på slagmarken, lyder det fra Mette Frederiksen:

– Så længe Ukraine er klar til at kæmpe krigen for vores frihed, så må vi sige, at krigstræthed ikke må opstå her hos os i det transatlantiske samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Efter statsministeren taler den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, til forsamlingen via et videolink.

– Det er ikke tiden til at trække sig fra den internationale scene til fordel for interne stridigheder. Det er ikke tiden til at isolere sig selv.

Natos vicegeneralsekretær, Mircea Geoana, sender en tak til de allierede, som har taget teten på at styrke det ukrainske luftforsvar:

– Jeg vil gerne takke Danmark og Holland, og mange andre, for at have ført an i disse bestræbelser, siger Geoana i sin tale i Bella Center.

/ritzau/

Andre læser også