AVIZ

Sprogligt stridspunkt afholder FN’s Sikkerhedsråd fra resolution

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

Rådet var i to timer samlet bag lukkede døre for at blive enige om, hvordan dets samlede opfordring til håndteringen af situationen i området skal lyde, og det er særligt et sprogligt stridspunkt, der forhindrer, at en resolution kan vedtages.

Det skriver nyhedsbureauerne AP og AFP.

Mens USA gerne vil opfordre til såkaldte “humanitære pauser”, kræver andre rådsmedlemmer en decideret humanitær våbenhvile. Det skal muliggøre levering af hjælp til Gaza og forhindre flere civile dødsfald.

– Vi talte om humanitære pauser, og vi er interesserede i at forfølge den sproglige linje, sagde den amerikanske viceambassadør Robert Wood efter mødet.

– Men der er uenighed i rådet om, hvorvidt dét er acceptabelt.

FN’s generalsekretær, António Guterres, udtalte inden mødet, at han ønsker en øjeblikkelig humanitær våbenhvile i Gaza og et stop for den “eskaleringsspiral”, der ifølge ham allerede finder sted fra den besatte Vestbred, Libanon og Syrien til Irak og Yemen.

Guterres mener, at der sker en klar overtrædelse af international humanitær lov, som kræver beskyttelse af civile og afgørende infrastruktur.

– Ingen part i en væbnet konflikt er hævet over disse love, sagde han.

Han opfordrede også til øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse af de gidsler, som den militante gruppe Hamas tog fra Israel til Gaza i angrebet 7. oktober, skriver AP.

Det var Kina og De Forenede Arabiske Emirater, som havde indkaldt til mandagens møde på grund af “menneskelighedens krise” i Gaza.

Ifølge det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza er flere end 10.000 personer blevet dræbt i Gaza den seneste måned.

Kina har i denne måned Sikkerhedsrådets formandskab, og De Forenede Arabiske Emirater er den arabiske repræsentant i rådet.

De Forenede Arabiske Emiraters ambassadør, Lana Nusseibeh, sagde efter mødet, at alle 15 rådsmedlemmer “er fuldt engagerede” og vil fortsætte med at forsøge at nå til enighed om en resolution.

Ifølge AFP har FN’s Sikkerhedsråd fire gange på to uger forsøgt at nå frem til en resolution. Heller ikke på de tidligere møder har dette vist sig muligt.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere