AVIZ

Små lande kan blive klemt i diplomatisk spil om Gaza-evakueringer

Israeli-Palestinian conflict - Rafah

Det skriver BBC’s diplomatiske korrespondent James Landale for det britiske medie torsdag.

Hundredvis af borgere med udenlandsk pas har de seneste to dage forladt Gaza via Rafah-overgangen til Egypten.

Det er sket, efter at der blev indgået en aftale mellem Israel, Egypten, den militante gruppe Hamas samt USA – med Qatar som mægler.

Endnu har der ikke været meldinger om, at nogen af de omkring 20 danske statsborgere i Gaza er kommet ud.

Korrespondenten Landale beskriver, at britiske embedsmænd arbejder hårdt på at få briter ud.

– Men i denne diplomatiske konkurrence har en supermagt som USA mere magt end mindre lande, skriver han.

– Der er også ren og skær logistisk forvirring i den her form for kompleks diplomati med så mange lande, som forsøger at øve indflydelse på en kø, hvor ikke alle kan stå forrest.

Egyptens udenrigsministerium har ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalt, at næsten 7000 personer ventes at skulle forlade Gaza. Diplomatiske kilder siger til Reuters, at det kan vare omkring to uger.

Ifølge DR var der ingen danskere på den liste med knap 600 evakueringsgodkendte personer for torsdag, som Egypten har offentliggjort.

DR’s journalist i Kairo i Egypten, Steen Nørskov, beskriver over for mediet, at det er svært for danske diplomater at få rykket danskere længere frem i køen.

– De kan nok ikke gøre så meget ud over det, de har gjort i flere uger, nemlig at appellere til i første omgang de egyptiske myndigheder om at sætte danskerne på listen, siger Steen Nørskov til DR.

Også Reuters har beskrevet en liste over godkendte personer torsdag. Den liste kom fra de palæstinensiske grænsemyndigheder.

På den liste var der personer fra 15 lande i alt. Der var blandt andet 400 fra USA, 50 fra Belgien, 24 fra Grækenland, 23 fra Kroatien, 20 fra Holland og 17 fra Sri Lanka.

Senest har Spanien meddelt, at landet regner med at evakuere mellem 140 og 170 statsborgere torsdag eller fredag. Det skriver Reuters.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere