AVIZ

Samere i Sverige kræver lovændringer efter rensdyrulykker

SWEDEN-ENVIRONMENT-CLIMATE-UN-COP26-PERMAFROST

Det skriver The Guardian.

Sametinget består af folkevalgte medlemmer, der arbejder for at fremme det samiske folks interesser i Sverige.

Ifølge svensk politi har der mellem oktober 2018 og oktober i år være mere end 10.000 trafikuheld i det nordlige Sverige, hvor mindst et rensdyr i hvert tilfælde har været involveret, skriver mediet.

Det område, der har været mest påvirket, er mellem Skröven og Moskojärvi, som ligger sydøst for byen Kiruna i det nordlige Sverige.

Det samiske folk er af den svenske regering anerkendt som landets oprindelige befolkning, og Sametinget har base i Kiruna.

Rensdyrene tiltrækkes af det salt, som lægges ud på vejene for at afise dem, hvilket får dyrene til at søge ned fra bjergene om vinteren.

Vejene er som følge af øget industriel aktivitet såsom minedrift blevet mere befærdede i de seneste år. Det er en del af forklaringen bag uheldene.

Jan Rannerud, som er formanden for Rensdyrsbrugsudvalget i Sametinget, siger, at der skal handles for at beskytte bestanden, der tæller omkring 200.000 til 300.000 rensdyr.

Det skal ske med lavere fartgrænser, flere vildthegn og flere naturpassager, lyder det ifølge The Guardian.

– Det er naturligvis meget trist for dem, der er påvirket af det.

– Det er en tung byrde at se dine dyr blive kørt over, siger formanden, som har arbejdet med rensdyr hele sit liv – de sidste 45 år som hyrde.

Klimaforandringer er også en medvirkede årsag, siger han, da våd sne driver rensdyrflokke mod områder med større veje.

Jan Rannerud understreger ifølge mediet også, at avl af rensdyr spiller en vigtig rolle i det samiske samfund, hvor man ofte har en individuel relation til hvert enkelte dyr.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere