Pressemeddelelse
9.2.2023 07:00:00 CET | home a/s
Opgørelse: Se om det kan ’betale sig’ at bygge til, eller om det er billigere at flytte :: De første kvadratmeter er de dyreste – se tal for din kommune
En beregning fra ejendomsmæglerkæden Home på basis af kvadratmeterpriser fra Boligsiden viser, at det i under 20 af landets kommuner er ’en god forretning’ at bygge til i stedet for at flytte til et andet hus i samme kommune.
”Det skyldes, at kvadratmeterprisen her som udgangspunkt er lavere på en tilbygning end på at købe flere kvadratmeter i et andet hus i nærheden,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
Danske Boligarkitekter vurderer – med forbehold for verdenssituationen, mangel på byggematerialer og håndværkerpriserne – at kvadratmeterprisen for en tilbygning begynder ved 25.000 kr. inkl. moms. Skal der være køkken og bad, og går man efter lidt mere eksklusive materialer, så begynder prisen hurtigt ved 30.000 kr. inkl. moms, skriver Jyllands-Posten.
Nogle tænker derfor også på, om de får deres investering i en tilbygning hjem ved at salg.
”Her er det igen afgørende, hvor i landet man bor. Hvis kvadratmeterprisen i området er lav, er det ikke altid sikkert, man kan hive pengene til en tilbygning hjem igen,” lyder det fra Homes analytiker.
Det er primært i hovedstadsområdet, hvor kvadratmeterprisen i mange kommuner ligger over både 25.000 og 30.000 kr., at det er billigere at bygge til, viser Homes opgørelse.
Men der er mange forbehold, understreger kædens boligmarkedsanalytiker. Ikke mindst kan kvadratmeterpriserne variere meget inden for den samme kommune alt efter boligens beliggenhed – er det ved vandet eller ved motorvejen?
”Langt de fleste steder i landet vil det altså bedre kunne betale sig at flytte og få mere hus for pengene. Selv i Aarhus – landets næststørste by – ligger ’regnestykket’ lige på vippen med en gennemsnitlig kvadratmeterpris for solgte huse på knap 27.700 kr.,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der understreger, at der også er udgifter ved at sælge sin bolig, købe en ny og flytte.
Her skal man regne med 50-100.000 kr. til ejendomsmægler, flytning, tinglysning, boligadvokat eller køberrådgiver mm. Og ofte vil man også skulle lave lidt forbedringer i det hus, man køber, påpeger han.
”Omvendt er der ofte også ekstra udgifter forbundet med en tilbygning, fx reetablering af have og flisearealer, som man ikke regner med i første omgang. Så det kan være svært at gøre op i penge, præcis hvornår det kan betale sig at bygge til eller flytte,” siger Homes boligmarkedsanalytiker og fremhæver, at en tilbygning eller flytning ikke kun handler om økonomi, men også om drømme og behov for en bolig, der passer til din familie- og livssituation:
”Ofte vil det nok være følelserne, der ender med at afgøre, hvad man gør – især hvis udgiften ligger i nogenlunde samme leje. Nogle er måske stærkt knyttet til naboer og kvarteret, mens andre synes, det kunne være fint med luftforandring og et nyt sted – måske med en bedre beliggenhed – at bo,” slutter Henrik Hauthorn Jensen.
FAKTA: I disse 18 kommuner er det billigere at bygge til end den gennemsnitlige kvm-pris for solgte huse i kommunen:
København, Tårnby, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Hvidovre, Lyngby-Taarbæk, Allerød, Fredensborg, Furesø, Helsingør, Hørsholm, Rudersdal, Aarhus, Greve, Roskilde, Solrød.
Kilde: Boligsiden / beregning: Home
En tilbygning kan være en løsning til dig, der mangler kvadratmeter, men ikke har lyst til eller mod på at flytte.
Men det er langtfra ’bare’ at smække nogle ekstra kvadratmeter på dit hjem. Måske skal hele husets planløsning gentænkes, og det kræver professionelle øjne på projektet, skriver Jyllands-Posten.
De første kvadratmeter er altid de dyreste.
Når tilbygningen kommer op i en vis størrelse, falder kvadratmeterprisen. Men ifølge Danske Boligarkitekter bør man ikke spekulere i det med størrelsen.
”Man skal bygge de kvadratmeter, man har behov for, og som huset kan bære, siger arkitekt Pernille Hjorth til Jyllands-Posten.
I princippet kan alle typer huse få en tilbygning.
Men for mange ældre huse, for eksempel murermester- og patriciervillaer, der er meget velproportionerede og færdige i deres form, kan en tilbygning meget hurtigt komme til at se brutal ud. Nyere huse fra 1960’erne og 70’erne og fremefter er derimod ofte nemmere at bygge til – både byggeteknisk og æstetisk. Her kan man ifølge arkitekt Pernille Hjorth lave en tilbygning, der ’mimer’ det oprindelige hus, med samme materialer og detaljer.
Man kan også se tilbygningen som et ’arkitektonisk statement’, der bryder stilmæssigt med det oprindelige hus. Uanset hvilken model, man vælger, er det godt at få et par professionelle øjne på projektet, råder hun. En tilbygning er ikke et gør-det-selv projekt.
Se på huset som helhed.
Det kan være, at man slet ikke skal bygge til, men bygge opad i stedet, hvis en tilbygning går for meget ud over udeområdet, eller der ikke er plads på grunden.
Husk alle reglerne.
Vær meget opmærksom på bebyggelsesprocenten og lokalplanerne. Der er også regler for, hvor tæt på skellet til naboen man må bygge, og hvor højt. Det skal man have undersøgt til bunds, før man laver aftaler md håndværkere.
Kilde: JP.dk / Danske Boligarkitekter
Andre læser også