AVIZ

Rusland vil forlænge kornaftale – Ukraine er skeptisk

SWITZERLAND-UN-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY
SWITZERLAND-UN-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY (Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix)

Det siger landets viceudenrigsminister, Sergej Versjinin, i en udtalelse efter et møde med repræsentanter for FN i Genève i Schweiz mandag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kornaftalen er blevet forlænget flere gange – senest med 120 dage i november sidste år. Aftalen udløber 18. marts.

Den blev forhandlet på plads i juli sidste år mellem Rusland og Ukraine med Tyrkiet og FN som mediatorer.

Ukraine er en af verdens største kornproducenter, og landet eksporterer blandt andet hvede til store dele af verden.

Kornaftalen sikrer, at korn kan sejles fra tre ukrainske havne via Sortehavet – uden at blive angrebet af russisk militær.

Men Ukraine tager ikke godt imod Ruslands forslag. For ifølge landets minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, skal man ifølge den oprindelige aftale forlænge med mindst 120 dage ad gangen.

Det skriver AFP.

– Kornaftalen indebærer mindst 120 dages forlængelse, derfor strider Ruslands ønske om at forlænge aftalen med kun 60 dage imod det dokument, der blev underskrevet af Tyrkiet og FN, skriver han på Twitter.

Han skriver videre, at Ukraine afventer et svar fra Tyrkiet og FN.

Samtidig påpeger USA’s udenrigsministerium, at kornaftalen er afgørende, for at fødevarepriserne kan holdes nede på verdensplan, og at særligt udviklingslandene kan få de fødevarer, der har brug for.

– Det er et kritisk instrument på et kritisk tidspunkt, siger Ned Price, der er talsperson det amerikanske udenrigsministerium, ifølge Reuters.

Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, satte det en brat stopper for eksporten af korn og andre fødevarer fra Ukraine. Dette fik priserne på fødevarer til at stige markant rundtom i verden.

På grund af kornaftalen er der siden juli sidste år eksporteret cirka 23 millioner ton korn fra Ukraine. Aftalen sikrer, at der er en sikker korridor til eksport af fødevarer fra Odessa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Foruden hvede har Ukraine blandt andet eksporteret majs og solsikkeprodukter under kornaftalen.

/ritzau/

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere