De har fundet runerne på en guldbrakteat – en slags guldmedaljon – fra en af de største guldskatte i danmarkshistorien. Der er tale om Vindelev-skatten, som blev fundet i 2020 ved Vindelev nær Jelling.
Fundet af indskriften med Odin fører nordisk mytologi tilbage til begyndelsen af 400-tallet, hvilket er 150 år tidligere end hidtil antaget.
Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
En guldbrakteat er en lille rund guldplade med en øsken, så den kan bæres i en kæde om halsen.
For skriftforsker Lisbeth Imer har runeindskriften været den sværeste at tolke i hendes 20 år som runolog på Nationalmuseet.
– Jeg har ikke set så veludførte runer og så lang en tekst på et dansk fund fra denne periode siden guldhornene.
– Det kan blive en nøgle til at forstå andre forhistoriske runeindskrifter, som vi hidtil ikke har kunnet læse, siger hun i pressemeddelelsen.
Hun har gjort opdagelsen sammen med sprogforsker Krister Vasshus, der kalder det “en kæmpe opdagelse”.
Ifølge forskerne har indskriften været svær at forstå, fordi brakteaten er slidt, og runerne flere steder er næsten væk.
Teksten er desuden skrevet uden mellemrum mellem ordene og på et mere end 1500 år gammelt sprog, der har udviklet sig meget siden da.
Odins navn indgår i sætningen “Han er Odins mand”. Den henviser til et portræt af en ukendt konge eller stormand på brakteaten.
Det betyder ifølge forskerne, at guderne fra den nordiske mytologi allerede var kendt i begyndelsen af 400-tallet.
Vindelev-fundet er på knap et kilo guld og består af blandt andet store medaljoner på størrelse med underkopper.
Ifølge Nationalmuseets forskere gik stormanden på brakteaten med indskriften formentlig under kaldenavnet Jaga” eller “Jagaz”.
Fundet af den store mængde guld ved Vindelev peger ifølge arkæologer på, at kun et medlem af samfundets absolutte top har kunne samle så stor en skat.
/ritzau/
Andre læser også