AVIZ

Regeringen i Luxembourg mister sit flertal efter valg

LUXEMBOURG-POLITICS-VOTE-ELECTION

Det står klart efter søndagens valg i det europæiske land, skriver nyhedsbureauet AFP.

Siden 2013 har Xavier Bettel stået i spidsen for regeringen, der foruden hans eget parti, det liberale DP, også bestod af det socialdemokratiske parti LSAP og Det Grønne Parti.

Xavier Bettels parti fik ellers flere stemmer end ved det seneste valg i 2018. Det Grønne Parti gik dog markant tilbage ved søndagens valg. Partiet har fået 8,5 procent af stemmerne søndag, hvilket er et fald på syv procentpoint, skriver AFP.

Sammenlagt taber regeringen to sæder i parlamentet i Luxembourg, og har dermed 29 ud af i alt 60 sæder.

Lige som ved valget i 2018 blev det konservative CSV det største parti. Det fik 29 procent af stemmerne og er dermed gået knap et procentpoint frem.

Valgresultatet giver CSV 21 sæder i parlamentet.

– Borgere i Luxembourg har talt. Vi har fået et klart mandat til at lede den næste regering. Flertallet bag de blå, røde og grønne findes ikke længere, siger den nuværende CSV-leder og tidligere finansminister, Luc Frieden, ifølge AFP.

CSV var i 19 år ledet af den tidligere formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker.

Xavier Bettel giver selv udtryk for, at han er tilfreds med resultatet for hans eget parti, som nu sidder på 14 sæder i parlamentet.

– Vælgerne har givet os mandat til fortsat at have ansvar i dette land, siger han ifølge AFP.

Også lederen for det socialdemokratiske parti LSAP, Paulette Lenert, melder, at partiet fortsat er i spil, når der skal dannes en ny regering. LSAP sidder efter valget på 11 sæder i parlamentet.

Mandag begynder forhandlingerne om at danne en ny regering.

I alt kunne 284.000 personer ud af en befolkning på over 600.000 stemme ved søndagens valg i Luxembourg.

/ritzau/AFP

Andre læser også