AVIZ

Rasmus Paludan frihedsberøvet af Bornholms Politi

Folkemødet 2023: Rasmus Paludan trodser politiforbud
Folkemødet 2023: Rasmus Paludan trodser politiforbud (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det er sket ved Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Det bekræfter Bornholms Politi og Rasmus Paludan over for Ritzau.

– Vi kommer kørende og bliver stoppet i vores bil af politiet. Så konstaterer de, at jeg er inde i den forbudte zone. Så siger jeg: Okay, så forlader jeg zonen.

– Men idet jeg er i gang med at gå væk fra zonen, siger de, at jeg ikke må gå. Det gør jeg så alligevel, hvorefter de stopper de mig fra at gå ud af zonen ved at frihedsberøve mig klokken 11.07, siger Rasmus Paludan.

Politiet oplyser i en mail, at de forud for frihedsberøvelsen var i dialog med Rasmus Paludan, som blev bedt om at forlade området.

– I første omgang ønskede Rasmus Paludan ikke at efterkomme politiets anvisninger. Da han i den videre dialog med politiet indvilgede i at forlade området, blev frihedsberøvelsen ophævet kl. 11.25, lyder det videre.

Paludan skulle have mødt op foran Folkemødet klokken 11.00, hvor en påbudszone skulle stoppe ham i at deltage i de politiske aktiviteter.

Journalister fra B.T., Ekstra Bladet og Ritzau var mødt op på grænsen for påbudszonen, hvor Paludan dukkede op klokken 13.00 efter ifølge eget udsagn at have “vandret og vandret nær Hammershus”.

Paludan er iført skudsikker vest, da han endelig når frem. Otte betjente inklusiv en indsatsleder er til stede.

Han føler sig ikke decideret utryg, siger han. Men “selvfølgelig er det åbenlyst farligt for mig at stå her i det fri, når trusselsbilledet er, hvad det er”.

– Men man behøver ikke at være jurist eller særligt uddannet for at kunne se, hvor absurd det er, at det bliver mere eller mindre farligt, om jeg står på den ene eller anden side af en grænse, som politiet har lavet.

Bornholms Politi udstedte påbuddet mandag, fordi Paludans deltagelse i Folkemødet kan være til fare både for ham selv og for Folkemødets øvrige deltagere.

Påbuddet gælder fra 14. juni klokken 07.00 til 18. juni klokken 12.00.

– Vi har på baggrund af det aktuelle trusselsbillede vurderet, at Rasmus Paludans deltagelse i Folkemødet 2023 vil være forbundet med en konkret og nærliggende fare for både hans egen og andres sikkerhed, udtaler chefpolitiinspektør Dannie Rise i en skriftlig kommentar.

– Derfor har Bornholms Politi med baggrund i politiloven udstedt et påbud til Rasmus Paludan om, at han ikke kan deltage i Folkemødet på Bornholm i år.

– Vi er meget bevidste om behovet for at sikre enkeltpersoners ytringsfrihed, men det er vores vurdering, at det ikke vil være muligt at iværksætte sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der kan garantere sikkerheden for både Rasmus Paludan selv og andre besøgende på Folkemødet, siger han.

Desuden har Politiets Efterretningstjeneste (PET) ifølge Bornholms Politi orienteret om, at PET’s personbeskyttelse af Paludan “ikke vil være muligt at opretholde”, hvis han deltager i Folkemødet mod PET’s anbefaling.

Rasmus Paludan fortæller, at han vil indbringe frihedsberøvelsen for retten.

– Det var helt unødvendigt, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere