AVIZ

Rapport: Kriminelle dropper kontanterne og betaler med guld

SWISS NATIONAL BANK BANKBOKS GULD GULDBARRE

Det fremgår af en kvartalsrapport fra Hvidvasksekretariatet, som hører under efterforskningsenheden National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Politiet vurderer, at udviklingen skyldes mangel på kontanter, skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse om rapporten.

Det er især, når der handles med narkotika, at guld bliver brugt som betalingsmiddel. Jo oftere guld bliver brugt som betaling, jo større bliver efterspørgslen på guld.

Og den voksende efterspørgsel øger risikoen for, at de kriminelle svindler med værdiansættelsen på guld, vurderer politiet ifølge rapporten.

Med andre ord er der risiko for, at kriminelle lyver om, hvor mange karat guld der er tale om, når de enten skal sælge eller betale med en guldbarre eller en anden form for guldvare.

Der er ikke konkrete data for, hvor udbredt brugen af guld som betalingsmiddel er, og der er derfor tale om en vurdering fra Hvidvasksekretariatet.

Men vurderingen stemmer overens med de efterretninger, som Hvidvasksekretariatet får fra både ind- og udland.

Danske banker er forpligtede til at underrette Hvidvasksekretariatet om det, hvis de har mistanke om, at kontanter, som de modtager, stammer fra kriminelle forhold. Det fremgår af Hvidvaskloven.

Det har fået bankerne til at være tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker, hvis de udenlandske banker ikke kan redegøre for, hvor pengene stammer fra.

Og det kan have medført, at mængden af kontanter i omløb er blevet mindre, og at det er blevet sværere for kriminelle at få fat i kontanterne.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere