AVIZ

Peruansk restaurant er kåret til verdens bedste

San Francisco Chronicle Archive Image
San Francisco Chronicle Archive Image (Liz Hafalia/Ritzau Scanpix)

Det er sket ved en prisuddeling i den spanske by Valencia tirsdag aften.

Ved prisuddelingen i 2022 kom restauranten ind på andenpladsen efter den danske restaurant Geranium.

Central er samtidig kåret som den bedste i Sydamerika.

Restauranten åbnede i 2008 med kokken Virgilio Martínez i spidsen. Et år senere stødte Pía León til, som efterfølgende blev Martínez’ køkkenchef og hustru.

Også Martínez’ søster Malena er med i foretagendet.

Menuen på Central tager gæsten gennem 15 forskellige peruanske økosystemer, inddelt efter højdemeter – fra 15 meter under Stillehavet til 4200 højdemeter i Andesbjergene.

Central optrådte første gang på listen i 2013. Ti år senere indtager den altså førstepladsen.

Lige under Central ryger restauranten Disfrutar ind på en andenplads. Den ligger i den spanske by Barcelona og udnævnes samtidig som den bedste restaurant i Europa.

Det er World Best Restaurant Academy, der hvert år rangerer verdens 50 bedste restauranter.

Akademiet består af over 1000 medlemmer, som er udvalgt på baggrund af deres kendskab til den internationale madscene.

Mindst 25 procent af panelet udskiftes hvert år.

En tredjedel af dem er kokke og restaurantører, mens de andre to tredjedele udgøres af henholdsvis madskribenter og berejste gastronomer.

Hver dommer kan afgive ti stemmer på restauranter, som vedkommende har besøgt mindst én gang i løbet af de seneste 18 måneder.

Kloden er inddelt i 27 regioner, og dommerne må maksimalt stemme på syv restauranter i deres egen region.

Parret bag Central er med åbninger af flere restauranter rundt om i verden blevet globale ambassadører for peruansk smag og madlavning, skriver World Best Restaurant Academy.

Holdet står bag restauranten Mil i bjergene nær Cusco i Peru, Olluco i russiske Moskva og Maz i japanske Tokyo.

Det nyeste skud på stammen er restauranten Estero i Riviera Maya i Mexico, som åbnede tidligere i år.

– Hver enkelt forener peruansk og lokale råvarer i unikke kulinariske oplevelser, skriver akademiet bag listen om Central.

/ritzau/

Andre læser også