Det viser en analyse fra Danmarks Statistik.
Blandt personer i jobafklaringsforløb brugte 42 procent antidepressiv medicin i 2021 svarende til 4900 personer. Hos personer i ressourceforløb er tallet 36 procent svarende til 7400 personer.
Den tilsvarende andel blandt personer i beskæftigelse er seks procent.
Tallet overrasker ikke Jane Alrø Sørensen, som er generalsekretær i landsforeningen Bedre Psykiatri.
– Det er en kendt sag, at rigtig mange mennesker med en psykisk sygdom såsom depression står uden for arbejdsmarkedet.
– Faktisk er det kun 29 procent af de personer, der har en psykiatrisk diagnose, der er en del af arbejdsstyrken, siger hun.
Jane Alrø Sørensen mener, der er behov for at se på, hvordan denne gruppe kan hjælpes ind på arbejdsmarkedet.
– Grundlæggende kan man sige, at personer med en psykisk sygdom har rigtig meget glæde ved at komme tilbage på arbejde. Det er noget af det mest bedrings-fremmende, der findes.
– Derfor er der virkelig brug for at se på individuelt tilrettelagte forløb. Måske er der brug for nedsat tid, fleksjob, eller at der bliver taget andre hensyn. Men det er vi alt for dårlige til i dag, siger hun.
Hun understreger, at hvis gruppen med psykisk sygdom kunne “komme i arbejde ved egen kraft”, ville de være i arbejde.
Et studie fra Aarhus Universitet i 2022 viser, at personer diagnosticeret med en psykisk lidelse i gennemsnit arbejder 10,5 år mindre sammenlignet med den resterende befolkning.
Arbejdsstyrken dækker over alle de danskere mellem 15 og 64 år, hvis arbejdskraft er til rådighed for arbejdsmarkedet, og som enten er i beskæftigelse eller er ledige.
Tallene for brug af antidepressiv medicin fra Danmarks Statistik omfatter dog kun personer over 18 år.
Den del af befolkningen, som ikke indgår i arbejdsstyrken, består blandt andet af personer under uddannelse, personer i jobafklaring, ressourceforløb samt sygemeldte.
I 2021 var hver femte mellem 15 og 64 år uden for arbejdsstyrken. Det svarer til 755.000 personer. Det er den laveste andel i ti år.
/ritzau/
Andre læser også