AVIZ

Partier giver tvillingefamilier håb om penge til ekstra barsel

(Free)
(Free)

Det mener oppositionen.

Derfor er partierne gået sammen om at fremsætte et beslutningsforslag, der skal sikre tvillingefamilier udvidet barsel.

Oppositionen har ikke flertal alene. Derfor kræver det regeringens støtte, hvis forslaget skal vedtages. SVM-regeringen har dog tidligere afvist at støtte forslaget.

Bag beslutningsforslaget er SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.

– Den eneste måde at sidestille tvillingefamilier med andre familier er at sikre dem udvidet barsel.

– Tvillingefamilier er overrepræsenterede i statistikker om blandt andet efterfødselsreaktioner og skilsmisser. Det er enormt hårdt for dem, og derfor skal de sikres den her ekstra hjælp, siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

Tidligere på året stemte regeringen imod et borgerforslag om udvidet barsel til tvillingefamilier med henvisning til manglende finansiering.

Derfor kommer oppositionen nu med sit forslag til, hvor pengene skal komme fra. Forslaget indebærer flere mulige finansieringer.

Blandt andet en hel eller delvis konkurrenceudsættelse af Kammeradvokatordningen, som foreslået af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det har regeringen selv har beskrevet i regeringsgrundlaget.

Derudover foreslår oppositionen også alternative finansieringskilder såsom prioritering af offentlige investeringer på baggrund af saldoforbedringer og en yderligere sanering af erhvervsstøtten.

Regeringen er villig til at kigge på oppositionens forslag og muligheden for at finansiere udvidet barsel – dog uden at give nogen garantier, siger beskæftigelsesordfører Jens Joel (S).

– Sandheden er jo, at vi har stor sympati for den situation, man kan stå i også som tvillingeforældre. Men det kræver, at man finder pengene.

– Nu er de kommet med det her forsalg, og det drøfter vi gerne med partierne, men som jeg ser det her forslag, er det ikke nye penge. Så det bliver et spørgsmål om, hvorvidt vi er villige til at finde pengene og prioritere dem til det her, siger han.

Ifølge regeringens egne beregninger koster det cirka 70-90 millioner kroner om året at finansiere 26 ugers ekstra barsel til tvillingefamilier.

Lisbeth Bech-Nielsen håber, regeringen rykker sig, nu hvor partier kommer med forslag til, hvor pengene skal komme fra.

Fra 1. januar i år er det blevet muligt for familier, der får tre eller flere børn ved samme fødsel, at få 26 ugers ekstra barsel. Der bliver dog født få sæt trillinger hvert år. Og siden år 2000 er der kun født fire sæt flerlinger.

Derimod bliver der født knap 1000 sæt tvillinger i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Andre lande har allerede indført ekstra barsel til familier, der får mere end et barn per fødsel.

I Norge får forældre fem måneders ekstra barsel til tvillinger og cirka et år til trillinger. I Sverige får forældre seks måneder ekstra barsel til tvillinger og over et år til trillinger.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere