AVIZ

Orban betegner håndtryk med Putin som del af fredsstrategi

BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT

Håndtrykket var en del af en strategi for fred, siger premierministeren på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.

– Rusland og Ungarn har en fælles nabo i Ukraine. Derfor vil vi gerne holde alle kommunikationskanaler åbne, siger Orban om håndtrykket.

Det har ført til kritik, fordi Orban dermed ser ud til at demonstrere uenighed mellem EU-landene om tilgangen til krigen i Ukraine.

Det kan give Putin blod på tanden, hvis han tror, at EU-landenes støtte til Ukraine begynder at vakle, har kritikken lydt.

Orban mener på sin side, at andre EU-lande også burde tale med Rusland.

– I har en krigsstrategi. Vi har en fredsstrategi. Derfor holder vi alle kanaler åbne. Det er vi stolte af. Vi er de eneste, der taler for fred i Europa, hvilket er i alles interesse, siger Orban.

Fredag meldte USA’s ambassadør i Budapest, David Pressman, ud om bekymringerne ved Orbans møde med Putin.

– Vi er alle foruroligede over, at den ungarske premierminister har mødt Putin, mens Rusland som aggressoren er i krig med Ukraine, sagde den amerikanske ambassadør til den amerikansk finansierede Radio Free Europe.

Kritikken blev dog afvist af den ungarske regering.

– USA’s ambassadør har ikke kompetencen til at bestemme Ungarns udenrigspolitik. Det er op til den ungarske regering, sagde Orbans stabschef, Gergely Gulyas, til den ungarske tv-station ATV.

Mødet mellem de to regeringschefer fandt sted i Beijing og omhandlede “Belt and Road-initiativet”.

Det er Kinas store projekt, som har til formål at skabe det 21. århundredes version af den gamle Silkevej – infrastruktur med havne, lufthavne og jernbaner og meget andet fra Kina gennem Asien til Europa, Mellemøsten og Afrika.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere