AVIZ

Orban betegner håndtryk med Putin som del af fredsstrategi

BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT

Håndtrykket var en del af en strategi for fred, siger premierministeren på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.

– Rusland og Ungarn har en fælles nabo i Ukraine. Derfor vil vi gerne holde alle kommunikationskanaler åbne, siger Orban om håndtrykket.

Det har ført til kritik, fordi Orban dermed ser ud til at demonstrere uenighed mellem EU-landene om tilgangen til krigen i Ukraine.

Det kan give Putin blod på tanden, hvis han tror, at EU-landenes støtte til Ukraine begynder at vakle, har kritikken lydt.

Orban mener på sin side, at andre EU-lande også burde tale med Rusland.

– I har en krigsstrategi. Vi har en fredsstrategi. Derfor holder vi alle kanaler åbne. Det er vi stolte af. Vi er de eneste, der taler for fred i Europa, hvilket er i alles interesse, siger Orban.

Fredag meldte USA’s ambassadør i Budapest, David Pressman, ud om bekymringerne ved Orbans møde med Putin.

– Vi er alle foruroligede over, at den ungarske premierminister har mødt Putin, mens Rusland som aggressoren er i krig med Ukraine, sagde den amerikanske ambassadør til den amerikansk finansierede Radio Free Europe.

Kritikken blev dog afvist af den ungarske regering.

– USA’s ambassadør har ikke kompetencen til at bestemme Ungarns udenrigspolitik. Det er op til den ungarske regering, sagde Orbans stabschef, Gergely Gulyas, til den ungarske tv-station ATV.

Mødet mellem de to regeringschefer fandt sted i Beijing og omhandlede “Belt and Road-initiativet”.

Det er Kinas store projekt, som har til formål at skabe det 21. århundredes version af den gamle Silkevej – infrastruktur med havne, lufthavne og jernbaner og meget andet fra Kina gennem Asien til Europa, Mellemøsten og Afrika.

/ritzau/

Andre læser også