AVIZ

Ophævede clearinger lægger pres på regeringsmedlemmer

Møde i salen med statsministerens spørgetime
Møde i salen med statsministerens spørgetime (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det vurderer politisk kommentator på Berlingske Bent Winther.

– De gør det først og fremmest for at tvinge de folketingsmedlemmer, som stemmer for, til at møde frem og stemme, så man efterfølgende kan sige, at hende og ham stemte for at afskaffe store bededag, siger han.

SF, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har lørdag meddelt, at de fem partier vil dukke op med samtlige deres 49 folketingsmedlemmer, når der skal stemmes op afskaffelsen af store bededag i folketingssalen.

Det indebærer, at regeringen er nødt til at møde tilsvarende talstærkt op. Og at man vil kunne se, præcis hvilke medlemmer der stemmer ja og nej til forslaget.

Ifølge Bent Winther har de fem oppositionspartier yderligere en bagtanke med ophævelsen af clearing-aftalen:

– De gør det selvfølgelig i håbet om, at man måske kan presse en eller to medlemmer af et af regeringspartierne til at skifte side, siger han.

Det pres er særligt på de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, mener Bent Winther. Historisk set er partiet nemlig tæt på fagbevægelsen, som er imod afskaffelsen af helligdagen.

– De oplever et stort pres fra lokale 3F-organisationer og fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det er klart, at der nogle, som har en del i klemme, når de skal stemme, siger Bent Winther.

Bent Winther anser det dog for mindre sandsynligt, at der er vil være medlemmer af regeringen, som stemmer imod forslaget, der med regeringspartiernes stemmer er flertal for.

– Umiddelbart vil jeg ikke tro, at det får nogen afgørende betydning. Men det får dog den betydning, at tredjebehandlingen kommer til at ske i en folketingssal, som er fyldt med folketingsmedlemmer, siger Bent Winther.

Selve ophævelsen af clearinger er ifølge Bent Winther noget, som partierne sjældent gør brug af. Når det sker, er det – ifølge ham – i forbindelse med vigtige sager.

– Normalt ved tredjebehandlingen af sager, som er givet på forhånd, vil der kun være ordførere for de enkelte partier til stede, siger han.

I forbindelse med afstemningen om afskaffelsen af store bededag vil Folketinget dog tage sig anderledes ud.

– Her kan man få en helt fyldt folketingssal, hvor alle skal stemme, måske få større opmærksomhed i medierne, og gøre det til en begivenhed i sig selv, siger Bent Winther.

/ritzau/

Andre læser også