AVIZ

Ny dansk-ukrainsk aftale skal kigge på potentiale for havvind

Regeringen vært for møde om grøn omstilling
Regeringen vært for møde om grøn omstilling (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Danmark skal hjælpe Ukraine med at udbygge endnu mere landvind samt få landets eksisterende landvind op at køre igen.

Det er en del af en ny femårig samarbejdsaftale mellem de to lande.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

På den lange bane skal det nye samarbejde også undersøge potentialet for havvind.

– Russernes ødelæggelser i Ukraine har haft omfattende konsekvenser for ukrainerne og Ukraines energisikkerhed.

– Med aftalen engagerer vi os nu endnu mere i at sikre, at det ukrainske folk får adgang til strøm, at de øger deres energiuafhængig fra Rusland, og at de får mulighed for en grøn gentænkning af deres energiinfrastruktur, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Ifølge ministeriet havde det krigsramte land før krigen omkring 1,7 gigawatt landvind. Dog er en stor del af landvindmøllerne blevet ødelagt af russiske angreb. Rusland invaderede Ukraine i februar 2022.

Den nye aftale skal bidrage til, at Ukraine kan udbygge sin elforsyning med vindenergi yderligere.

– Russernes bombardementer i Ukraine går ud over helt almindelige mennesker, som ikke længere har strøm i stikkontakten, mulighed for at lave mad eller opvarme deres bolig, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

– Danmark er verdensførende indenfor opbygning af både land- og havvind, hvorfor det er et område, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for ukrainerne.

Danske myndigheder skal i forbindelse med samarbejdet hjælpe ukrainske myndigheder med et udvikle lovgivningsmæssige rammer, der skal fremme land- og havvind.

Ministeriet oplyser videre, at Danmark og Ukraine har haft et tæt energisamarbejde siden 2014. Det drives af Energistyrelsen i samarbejde med Danmarks ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv.

Energisamarbejdet er finansieret af Naboskabsprogrammet under Udenrigsministeriet.

Her fremgår det, at programmet er Danmarks bilaterale bistandsprogram til EU’s nabolande mod øst og sydøst. Det har fokus på menneskerettigheder og demokrati samt økonomisk udvikling.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere