AVIZ

Nordkorea har sendt sin første spionsatellit i kredsløb

TOPSHOT-SKOREA-NKOREA-MILITARY-JAPAN

Det meddeler den statsstyrede tv-station KCNA tirsdag ifølge Reuters.

Den oplyser videre, at det lukkede land vil opsende flere satellitter i den nærmeste fremtid.

Landets øverste leder, Kim Jong-un, overværede opsendelsen af satellitten tirsdag, tilføjer KCNA.

Kort efter, at meldingen var indløbet, lyder der en kraftig fordømmelse fra USA af, at Nordkorea nu har sendt en spionsatellit i omløb.

Det er et “åbenlyst brud” på adskillige FN-resolutioner, siger en talsperson for Det Hvide Hus tirsdag aften dansk tid.

På forhånd havde Nordkorea annonceret over for nabolandene, at der ville blive gjort et forsøg på at sende en satellit i omløb.

Tidligere tirsdag bekræftede det sydkoreanske militær, der overvåger aktivitet i nord, at der kunne være tale om en spionsatellit.

Japans regering valgte tirsdag at udsende en advarsel til indbyggere i den sydlige del af landet, da Nordkorea sendte satellitten op i rummet.

– Affyringen af et ballistisk missil på en måde, hvor det passerer gennem luftrummet over Japan, er en handling, der potentielt kan have alvorlig effekt på det japanske folks liv og ejendom, skrev premierminister Fumio Kishidas kontor på det sociale medie X.

Det var Nordkoreas tredje forsøg på at sende en satellit i kredsløb om Jorden. To tidligere forsøg i maj og august mislykkedes.

Sydkoreas militære efterretningstjeneste advarede tidligere i november om, at Nordkorea tilsyneladende har fået teknisk rådgivning fra Rusland til gengæld for at sende våben til russerne.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere