AVIZ

Netflix og danske filmfolk lander rettighedsaftale om film

FILE PHOTO: A Netflix logo is pictured in Los Angeles
FILE PHOTO: A Netflix logo is pictured in Los Angeles (Mario Anzuoni/Reuters)

Det skriver Mediawatch.

Med aftalen forpligter Netflix sig til at betale indledende og løbende rettighedsvederlag til filmfolk både foran og bag kameraet på danske Netflix-produktioner af film.

Det er Create Denmark, der varetager skuespilleres, instruktørers og manuskriptforfatteres interesser, som har indgået aftalen.

I november 2022 indgik Netflix en lignende aftale – dengang om danske Netflix-produktioner af serier.

– Vi er glade for at kunne præsentere en ny rettighedsaftale med Netflix, som sikrer vederlag i forbindelse med spillefilm – efter samme princip som serier.

– Det afspejler, at Netflix fortsat er interesseret i originalt dansk indhold, lyder det ifølge Mediawatch fra Kasper Halkier, der er administrerende direktør for Create Denmark, i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer i kølvandet på det nye medieforlig. Det indeholder et kulturbidrag, hvor alle streamingtjenester rettet mod et dansk publikum skal betale et fast bidrag på to procent af omsætningen i Danmark.

Dertil kommer et tillægsbidrag på tre procent.

Netflix skal altså fremover punge mere ud for danske produktioner.

Aftalen om serier, der blev indgået i 2022, kom efter en længerevarende konflikt mellem Create Denmark og streamingtjenesterne.

Parterne var uenige om, hvorvidt danske filmfolk skulle have bedre betaling af streamingtjenester, når deres tv-serier blev vist for et større publikum.

Konflikten fik flere streamingtjenester til at sætte en stopper for udviklingen af nye dramaproduktioner i Danmark – herunder også Netflix.

Men nu har streaminggiganten altså indgået en aftale for danske Netflix-produktioner af både film og serier.

Filmaftalen er godkendt af de relevante forbund og af Producentforeningen. Den gælder frem til juni 2025.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere