Planen skal sikre, at Ukraine kommer tættere på Natos militære standarder.
Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde efter den første del af udenrigsministermødet i Bruxelles tirsdag.
– Vi vil fortsætte med støtte Ukraine, så længe det behøves. Der er ikke plads til at læne sig tilbage, for Putin har ikke ændret kurs i Ukraine. Han tror, at Rusland kan holde ud længere, end vi kan give støtte.
– Men Nato-landene leverer på deres løfter om tunge våben og ammunition. De første Leopard- og Challenger-kampvogne er nu i Ukraine, siger Jens Stoltenberg.
Ifølge Natos generalsekretær har Nato-landene i alt støttet Ukraine med næsten 150 milliarder euro. Det svarer til omkring 1.100 milliarder kroner.
Heraf er knap 500 milliarder kroner gået til våben og andet militært udstyr.
Samtidig har Nato-landene leveret blandt andet brændstof, medicinsk udstyr og ponton-broer for at hjælpe Ukraine.
– Vi vil bygge oven på dette og lave en flerårig-plan for støtten til Ukraine. Det skal sikre, at Ukraines territoriale forsvar kan fortsætte. Og hjælpe Ukraine med overgangen fra udstyr fra Sovjet-tiden til Nato-standarder, siger Jens Stoltenberg.
Dermed lægger han op til, at Ukraines militær skal bringes i stand til bedre at kunne samarbejde med Nato-landenes forsvar.
– Det understreger vores langsigtede støtte til Ukraine. Og det bringer Ukraine tættere på vores transatlantiske familie, siger Jens Stoltenberg.
Dermed lægger han op til, at Ukraine ligesom Finland på sigt kan blive en del af Nato.
– Ukraine vil blive en del af alliancen. Det har vi sagt igen og igen ved Nato-møder. Men i første omgang er det afgørende, at Ukraine består som suveræn nation. Derfor er vi i konstant kontakt med Ukraine om behovet for militær støtte, siger Jens Stoltenberg.
Udmeldingen om den flerårige plan for Ukraine kommer som en del af optakten til Nato-topmødet i Vilnius i juli.
Her ventes Nato-landene at tage flere afgørende beslutninger om blandt andet størrelsen på forsvarsbudgetterne og hjælpen til Ukraine.
– Når vi når frem til Vilnius-topmødet, forventer jeg, at vi vil have løfter om mange penge fra allierede til Ukraine. Men jeg vil lade det være op til de enkelte lande at meddele, hvad de vil bidrage med, siger Jens Stoltenberg.
Han undertreger, at Nato-lande i de seneste uger desuden har øget mængden af ammunition til Ukraine.
– Det har været åbenlyst i længere tid, at der er tale om en opslidningskrig. Derfor er logistikken omkring leveringen af ammunition blevet afgørende. Det handler Nato-lande og EU på, siger Jens Stoltenberg.
Tirsdagens møde var det første, hvor Finland deltog som fuldgyldigt medlem.
I forbindelse med mødet blev Finlands tiltrædelse formelt godkendt, og det finske flag vejrer fra tirsdag foran Natos hovedkvarter i Bruxelles.
/ritzau/
Andre læser også