AVIZ

Mureruddannelse genbruger 125.000 mursten årligt

Mureruddannelse genbruger 125.000 mursten årligt
Mureruddannelse genbruger 125.000 mursten årligt

Pressemeddelelse

9.3.2023 13:51:33 CET | NEXT Uddannelse København

I mureruddannelsens haller i Glostrup er der masser og plads og højt til loftet. Her står backgammonborde side om side med bænke og grills – alt sammen bygget af eleverne med genbrugte mursten og lecablokke. Sidste år købte man 153.600 mursten, og af dem estimerer uddannelsesleder Jan Laursen, at de har genbrugt op mod 125.000 sten – altså omtrent 80%.

Murernes genbrug af materialer spiller en rolle økonomisk, og samtidig er det et led i NEXT Uddannelse Københavns overordnede bæredygtighedsstrategi. Ifølge Jan Laursen er initiativet opstået som en naturlig forlængelse af samfundets udvikling:

”Vi sparer penge, det er klart, men det føles ikke som en sparerunde. Det er nærmere en naturlig udvikling, ift. hvad der sker i verden omkring os og med verdensøkonomien,” forklarer han.

Faste procedurer sikrer, at kvaliteten er i top

Jan Laursen har siden 2006 været uddannelsesleder for murer- og stilladsuddannelserne på NEXT, der sammen med brolægger-, struktør- og vagt-uddannelsen holder til i Glostrup. I hele sin tid som leder har Jan opfordret til, at man genbrugte materialer i undervisningen, men i løbet af de sidste par år er genanvendelsen af især mursten blevet endnu mere aktuel:

”Med forsyningskrisen er prisen på mursten steget med op mod 450%, og i nogle perioder har teglværkerne helt nedlukket produktionen. I de situationer har det været en fordel, at vi allerede havde faste procedurer for genanvendelsen af materialer,” fortæller Jan Laursen.

På mureruddannelsen gør man brug af ren mørtel uden iblandet cement, da det gør det muligt at skille murstenene fra hinanden. Det er nemlig en fast del af undervisningen, at eleverne skal rense murstenene efter brug, så de er klar til næste hold. Murstenene bliver genbrugt tre til fem gange, og det er op til elever og lærere at vurdere, hvornår materialerne bør kasseres, så man sikrer, at kvaliteten stadig er i top.

Det drejer sig også om klimaet

På NEXT Uddannelse København ser direktør Ole Heinager initiativet hos murerne som et eksempel på, hvordan NEXT arbejder hen mod en mere bæredygtig fremtid:

”Det er enormt flot, at de får det til at fungere som en fast del af hverdagen på mureruddannelsen – det taler direkte ind i NEXTs strategi som en uddannelsesinstitution, der har bæredygtigheden i fokus,” siger Ole Heinager, der samtidig glæder sig over, at uddannelsens mangeårige erfaring med genbrug nu kommer endnu mere til sin ret i forhold til de globale udfordringer, verden pt. står over for.

”Murerne har genbrugt mursten i mange år, men lige nu er det aktuelt som aldrig før – verdensøkonomien er presset, men det er klimaet også, så fremgangsmåden hos murerne er på alle måder relevant.”, slutter Ole Heinager.

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere