AVIZ

Minister vil give flere penge til kræftoverlevere med senfølger

Pressemøde i Finansministeriet

Det siger hun i et interview med Berlingske.

– Rigtig mange patienter lever mange år med en kræftdiagnose, og det er vigtigt, at vi sørger for at give dem en langt bedre hjælp til at vende tilbage til livet efter den akutte fase, end vi er i stand til at levere i dag.

– Vi skal sørge for, at der er reelle tilbud til behandling af senfølger. Det har vi hidtil ikke været gode nok til og haft nok opmærksomhed på, siger sundhedsministeren til avisen.

Hjælpen skal komme som en del af den plan, der sikrer 600 millioner kroner ekstra til kræftområdet i de kommende år.

Blandt andet skal 100 millioner kroner bruges på at udvide og forenkle lovgivningen, skriver Berlingske, så flere kræftpatienter med betydelige tandproblemer kan få tilskud til deres tandlægeregninger.

Kræftens Bekæmpelse i Danmark offentliggjorde for nylig resultatet af et nyt studie blandt 28.000 personer, der skulle undersøge senfølger blandt kræftoverlevere.

Studiet spurgte til, hvilke gener kræftoverlevere har oplevet mellem 2 og 12 år efter endt kræftbehandling.

Hver tredje meldte om åndenød, smerter og oplevede, at deres fysiske funktion er påvirket, når de går ture, går på trapper og bærer indkøb.

Hver fjerde svarede, at de oplever nedsat social funktion, når de deltager i sociale aktiviteter.

Hver femte af studiets deltagere berettede om søvnbesvær og svær træthed.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man, at der er brug for et større fokus på at behandle senfølger hos kræftoverlevere.

– Heldigvis overlever langt flere kræft end tidligere. Dermed vil et stigende antal opleve senfølger.

– Så det er nødvendigt med et større politisk fokus på senfølgebehandling, rehabilitering og samarbejde på tværs i sundhedsvæsenet, sagde direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker i forbindelse med studiets udgivelse.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere