AVIZ

Minister skærper fokus på bankers rådgivningspligt om renter

Regeringen modtager anbefalinger fra Life Science Rådet

Sådan konkluderer Finanstilsynet i en undersøgelse, som erhvervsminister Morten Bødskov (S) bad om at få iværksat i september. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Og derfor har Morten Bødskov nu bedt tilsynet om at skærpe fokus på rådgivningspligten, når der føres tilsyn med bankerne.

– Bankerne har pligt til at oplyse og rådgive deres kunder om de bedste muligheder for en højere rente på indlån. Også selv om de er i kontakt med kunderne om noget helt andet.

– Danskerne skal kunne stole på, at de får den mest hensigtsmæssige rådgivning om, hvordan deres opsparing forvaltes bedst, siger Morten Bødskov i meddelelsen.

Finanstilsynets undersøgelse viser, at de undersøgte banker kun rådgiver kunder om forrentning, når kunden aktivt beder om netop det.

Men som følge af rådgivningspligten skal der systematisk rådgives om muligheder for en bedre forrentning ved at flytte penge fra en konto til en anden.

For pligten gælder i alle situationer – uanset årsagen – hvor en bank er i kontakt med en kunde, hvor kundens økonomi samtidig gennemgås, skriver Erhvervsministeriet.

Undersøgelsen viser desuden, at det ofte er størrelsen på en kundes indestående eller forrentningsomfang, der er styrende for, om banken kontakter kunden af egen drift om forrentning.

Da Morten Bødskov bad Finanstilsynet om undersøgelsen, var det blandt andet på baggrund af, at bankerne havde en øget indtjening.

– Mens indlånsrenterne er blevet holdt på nul, har Nationalbanken tilbudt bankerne en betydeligt højere rente.

– Det er medvirkende til, at bankernes overskud ikke har været højere siden 2005, og det bør give bankerne anledning til at justere kursen, sagde han til Børsen i september.

På det tidspunkt havde en række banker som eksempelvis Danske Bank og Nykredit i løbet af den seneste uge op til ministerens udtalelse hævet renten på indlåns- og opsparingskonti.

/ritzau/

Andre læser også