AVIZ

Minister: Politiet har skærpet fokus på billigelse af terror

Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg 2023 - søndag

Anmodningen til politikredsene kommer fra Rigspolitiet, oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) i et skriftligt folketingssvar.

Han er af Danmarksdemokraterne blevet spurgt, hvad han vil gøre for, at der ikke sker “billigelse af eller opfordringer til terroraktioner mod Israel eller jøder” i “moskéerne i Danmark” efter Hamas’ angreb mod Israel.

Peter Hummelgaard indleder med at tage “dyb afstand” fra “sympatitilkendegivelser” for Hamas. Han erklærer videre “stor tillid” til det danske politi.

– Jeg forventer derfor også, at politiet tager anmeldelser om straffelovsovertrædelser alvorligt, ligesom jeg forventer, at politiet griber ind, hvis politiet på anden måde måtte blive bekendt med klare lovovertrædelser.

– Herudover bemærkes det, at Rigspolitiet har oplyst, at politikredsene er blevet anmodet om at have skærpet opmærksomhed på ytringer, som kan være omfattet af straffelovens bestemmelser vedrørende billigelse af terror, samt at Rigspolitiet vil drøfte politiets generelle fokus på forfølgelse af eventuelle sager med politikredsene – både anmeldelser og sager, som politiet selv bliver opmærksom på, skriver Peter Hummelgaard i svaret.

Tre dage efter angrebet mod Israel 7. oktober bedte De Konservative justitsministeren om at undersøge, om paragraffen om billigelse af terror kunne tages i brug, når personer offentligt støtter angrebet fra Hamas.

Dengang lød det fra retsordfører Mai Mercado (K), at det “flyder over” på sociale medier med støtteerklæringer til den militante palæstinensiske organisation.

Også Peter Hummelgaards partifælle Bjørn Brandenborg, der er retsordfører, bedte om en klargøring af, hvorvidt “demonstrationerne på Nørrebro og Aarhus kan ligestilles med billigelse af terror”. Det skrev han det sociale medie X.

Som følge af straffelovens paragraf 136, stykke 2, kan offentligt billigelse af forbrydelser under straffelovens kapitel 12 og 13 straffes med bøde eller fængsel i op til tre år. Straffelovens terrorparagraf findes i kapitel 13.

Eksempelvis blev en mand ved Højesteret i 2020 idømt 30 dages betinget fængsel for billigelse af terror. Han havde på Facebook skrevet, at gerningsmanden bag et terrorangreb i London burde have en medalje.

Ritzau har siden sidste uge forsøgt at få oplyst hos Rigspolitiet, om der efter angrebet i Israel er foretaget sigtelser efter paragraf 136, stykke 2.

Rigspolitiet er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere