AVIZ

Minebrand efter mulig gaseksplosion dræber mindst 28 i Kasakhstan

KAZAKHSTAN-MINING-SAFETY-ACCIDENT

Det melder ArcelorMittal Temirtau – en lokal afdeling af den Luxembourg-baserede stålproducent, som driver minen – lørdag.

Der var i alt 252 mennesker i Kostenko-minen, og 206 er blevet evakueret efter det, der lader til at være en metaneksplosion. 18 har efterfølgende søgt hjælp hos sundhedspersonale.

18 mennesker var ikke blevet lokaliseret klokken 14 lokal tid, hvilket svarer til klokken 10 dansk tid.

Metan er en farve- og lugtløs gas. Hvis koncentrationen af gasarten bliver for høj, kan der opstå eksplosionsfare.

Kasakhstans præsident, Kasym-Jomart Tokajev, har sendt sine kondolencer til ofrenes familier. Søndag bliver en national sørgedag, har han meddelt.

Han har beordret, at regeringen stopper investeringssamarbejdet med selskabet ArcelorMittal Temirtau. I stedet er der planer om at nationalisere selskabet.

En talsperson fra mineselskabet bekræfter, at selskabet skal nationalisere og siger videre, at der er blevet indgået en indledende aftale om overdragelsen.

– ArcelorMittal er forpligtet til at gennemføre overdragelsen hurtigst muligt for at sikre, at der opstår så få problemer med overdragelsen som muligt, siger talspersonen.

I september lød det fra premierministeren, at der generelt i parlamentet var utilfreds med den måde, som selskabet bliver drevet på i forhold til investeringer, drift og sikkerhed for personalet.

Kritikken kom i slipstrømmen på en række dødelige uheld hos selskabets ansatte.

Kostenko-minen ligger nogle hundrede kilometer sydøst for hovedstaden Astana i det store centralasiatiske land.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere