AVIZ

Mindst 14 kvinder fik spiral efter at Grønland overtog ansvar

Statsministeren på officielt besøg i Grønland

Flere tusinde kvinder fik i 1960’erne og 1970’erne sat spiral op af danske læger og ofte uden samtykke. En mindre del af dem var altså efter, at Danmark overdrog området.

– Alle sager omhandler prævention i forbindelse med provokeret abort. I nogle af sagerne fremgår det ikke af journalen, at der er samtykke til prævention, mens det i andre sager fremgår tydeligt, at der er indhentet samtykke, siger landslæge Henrik L. Hansen til Sermitsiaq.AG.

I alt har over 100 kvinder sendt en indberetning om deres sag i den såkaldte spiralkampagne til landslægeembedet i Grønland.

Foreløbig har 67 af de grønlandske kvinder hver krævet 300.000 kroner i erstatning af den danske stat, og flere ventes. Det har DR beskrevet tidligere i oktober.

Kvinderne har nået en fremskreden alder og vil ikke vente på den kulegravning af sagen, som Danmark og Grønland i 2022 blev enige om at iværksætte, fordi den først ventes færdig i maj 2025.

De har derfor lagt sag an mod den danske stat.

4500 spiraler blev lagt op fra 1966-1970 ifølge DR.

Formålet var at begrænse antallet af grønlandske børn og dermed udgifterne til for eksempel daginstitutioner, skoler og sundhedsfaciliteter for den danske stat.

Spiralerne, der blev brugt dengang, var meget større end dem, vi kender i dag, og var kun beregnet til kvinder, der allerede havde født.

Flere kvinder er stået frem og fortalt om traumatiserende og smertefulde spiraloplægninger.

Flere af kvinderne har efterfølgende ikke kunnet blive gravide og peger på spiralen som årsagen.

I juni 2022 blev det muligt for ofrene i spiralsagen at få gratis behandling af en psykolog eller psykoterapeut. Det kan man ved at ringe til den grønlandske telefonrådgivning Tussannga.

/ritzau/

Andre læser også