AVIZ

Miljøminister melder om forværret iltsvind trods koldere vejr

Dødvande

Miljøminister Magnus Heunicke (S) giver på det sociale medie X en opdatering på, hvordan det står til. Her skriver han, at der den seneste uge er sket en forværring i udviklingen af iltsvind.

Målinger peger blandt andet på kraftig iltsvind i Limfjorden, nærmere bestemt i Hjarbæk Fjord lidt nord for Viborg.

Desuden er der målt moderat iltsvind i Øresund og i det sydligste Kattegat ved Sejerø Bugt og ved Hesselø, skriver han.

– Iltsvindet ser med andre ord ud til at være forværret på trods af det koldere vejr, skriver ministeren på X.

Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor ender i havet på grund af regn. Stofferne giver næring til alger, som på et tidspunkt dør og falder til bunds.

Her nedbrydes de, og i den proces tømmes vandet gradvist for ilt, fordi det bruges i processen – med store konsekvenser for dyr og planter.

Iltsvind går ud over bundlevende dyr, fisk og planter. I de hårdest ramte områder søger de dyr, som kan, væk, mens de fastsiddende dør.

Heunicke skriver i sit opslag, at der i sidste uge ellers stort set kun var iltsvind tilbage i det sydlige Lillebælt samt i Mariager Fjord og ved Als.

Iltsvindets udvikling blev bremset af den stormflod, der i oktober ramte Danmark. Men nu er der altså igen sporet en bekymrende udvikling.

– Målingerne understreger behovet for en styrket indsats for at udtage lavbund og beskytte vores mest sårbare fjorde. Vi er i gang, men vi skal gøre langt mere, skriver Heunicke.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere