AVIZ

Mette Frederiksen lover kampvogne og droner til Zelenskyj i Oslo

Zelenskyj i Norge

Den besked har statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag leveret til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, under et nordisk topmøde i Oslo, hvor også Zelenskyj deltager i forbindelse med præsidentens rundrejse i USA og Europa.

– I morgen vil min regering præsentere en ny pakke på næsten én milliard euro, siger Mette Frederiksen på et pressemøde i den norske hovedstad.

En euro er 7,46 danske kroner.

Statsministeren uddyber, at der er tale om kampvogne, droner og ammunition.

– Alle nordiske lande står bag Ukraine. Vi har støttet Ukraine fra begyndelsen af krigen med våben og humanitær hjælp. Vi står ved et afgørende tidspunkt i krigen, og vi må sikre, at Ukraine har, hvad landet har brug for, siger Frederiksen.

Mens det tilsyneladende går mere trægt med at godkende støtte til Ukraine flere steder, herunder i USA og EU, var Ukraines præsident onsdag åbenlyst tilbage blandt venner, der er klar til at sende konkret støtte.

De øvrige nordiske lande kunne onsdag således annoncere flere konkrete bidrag til Ukraine, herunder norsk luftforsvar, hvilket den ukrainske præsident sendte Norge en særlig tak for.

Mette Frederiksen har noteret sig, at der er nedsat tempo i viljen til at donere, og hun mener, at man i Europa ikke kan tillade sig at være “krigstræt”, når Ukraine hver dag kæmper for friheden.

– Det er rigtigt, at vi hører signaler rundt omkring. Der er lidt fra Dansk Folkeparti og lidt fra Nye Borgerlige. Det ændrer ikke ved, at støtten til Ukraine stadig er massiv og bred, siger Mette Frederiksen.

Flertallet i både Europa og USA har ifølge statsministeren forstået, at det er nødvendigt at stå solidt bag Ukraine.

Zelenskyj takker Danmark for donationen.

– Statsminister, kære Mette. Jeg vil særligt anerkende dit lands støtte til genopbygningen af en af vores regioner, Mykolajiv, og for at skabe støttefonden for Ukraine. Og for at lede kampflykoalitionen.

– Tak for endnu en stor pakke. Mange tak, siger Zelenskyj på pressemødet.

Han nævner på et pressemøde efter møderne i Oslo også specifikt den danske støtte til genopbygningen af Mykolajiv.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere