AVIZ

Mette Frederiksen: Gaza skal have nødhjælp nu

Mette Frederiksen: Gaza skal have nødhjælp nu

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles fredag.

– Den humanitære situation i Gaza er meget svær. Ofrene tælles nu i tusindtal, og der er endnu flere sårede. Der er akut mangel på brændstof, mad, vand og medicin, så det at sikre humanitær bistand er helt afgørende, siger Mette Frederiksen.

EU-landenes stats- og regeringsledere ventes på topmødet at opfordre til, at der skabes mulighed for, at nødhjælpen kommer frem.

I et udkast til en konklusionstekst, som Ritzau har set, konkluderer EU-lande, at der bør åbnes “humanitære korridorer og pauser”. Det sidste henviser til pauser i Israels forventede landoperation i Gaza, så nødhjælpen kan komme frem.

– Den humanitære situation i Gaza er helt katastrofal, siger Mette Frederiksen.

Hun kalder det et internationalt ansvar, som både Israel, men også Europa skal tage del i.

– Der er så mange uskyldige mennesker, der bliver ramt. Det så vi først med Hamas’ angreb, og nu er det børn og kvinder, der mister deres liv. Så den humanitære situation er i top, når vi mødes om lidt.

– Europa skal engagere sig fuldstændig og aldeles i at få sikret adgangen, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger dog samtidig, at Israel har ret til at forsvare sig.

– I Europa støtter vi, at Israel har ret til at forsvare sig selv, efter det terrorangreb vi har set fra Hamas’ side, siger statsministeren.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, bekræftede onsdag aften, at landets militær er ved at gøre klar til at rykke ind i Gaza.

Få timer inden Netanyahus tv-transmitterede tale advarede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om, at en “massiv” indsats på landjorden vil være en fejl.

– Frankrig anerkender Israels ret til at forsvare sig, understreger Macron, der onsdag var på besøg i Egypten hos præsident Abdel Fattah al-Sisi.

– Hvis en indsats på landjorden udelukkende er rettet mod terrorgrupper, er det et valg, landet har. Men hvis det er en massiv operation, der vil bringe civilbefolkningen i fare, mener jeg i givet fald, at det vil være en fejl fra Israels side, siger den franske præsident.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun vil opfordre Israel til at undlade en massiv landoperation, siger Mette Frederiksen:

– Jeg vil opfordre Israel til at bevæge sig inden for international lov, også international humanitær lov, og med det følger et ansvar for de mennesker, som lige nu bliver klemt mellem en terrororganisation og så et helt reelt svar fra Israels side. Israel har ret til at forsvare sig selv, men den skal være inden for international humanitær lov, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Andre læser også