– Nej, det mener jeg ikke. Jeg kan heller ikke genkende billedet af, at embedsværket i Danmark ikke er politisk neutralt, svarer hun kort, da hun bliver spurgt ind til en omfattende rapport fra det såkaldte Dybvad-udvalg.
Her beretter hver sjette embedsmand om, at de oplever, der foregår partipolitisk bistand eller rådgivning i embedsværket.
Mette Frederiksen har fredag været til en høring om rapporten, der – ud over embedsmændenes neutralitet – også omhandler gråzonerne i embedsværkets bidrag til politikernes sociale medier, et stigende pres i ministerierne samt et slidt forhold mellem medier og embedsværk.
Adspurgt, om hendes ledelse af først den rene S-regering og siden SVM-regeringen har bidraget til presset, svarer hun:
– Man må aldrig nogensinde som politiker og i de regeringer, jeg har ansvar for, presse embedsværket et sted hen, hvor embedsværket ikke skal være.
– Så er der eksempler på det, er det ikke den rigtige måde at gøre det på.
I udvalgets rapport beskrives der også en centralisering af magten, der både har fordele og ulemper.
Det er et område, Mette Frederiksen har haft fokus på fra starten af sin karriere som statsminister.
I en portrætbog fra 2019, fortalte hun om en “magtkamp” i embedsværket.
– Hvis ikke ministeren sætter sig for bordenden, gør departementschefen eller systemet det, lød det.
Det blev eksempelvis for meget for en pressechef i Finansministeriet, der i foråret 2020 forlod stillingen og sendte en sms til Ritzau:
– Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat, skrev hun.
Det er konsulentvirksomheden Rambøll, som har foretaget en række undersøgelser i rapporten. Tusindvis af embedsmænd samt en række journalister har svaret.
Det er fagforeningen Djøf, der har nedsat Dybvad-udvalget.
Statsministeren siger, at hun ikke har læst rapporten til bunds. Derfor vil hun afvente at sætte gang i eventuelle tiltag, der skal forbedre vilkårene.
– Vi vil se det i en helhed, før vi vurderer, hvilke ting der er naturlige at gå videre med i regeringsarbejdet, lyder det.
/ritzau/
Andre læser også