AVIZ

Medier: Spanske socialister får regeringsstøtte fra separatister

Protest against negotiations for amnesty of Catalan separatist leaders, in Madrid

En kilde tæt på forhandlingerne oplyser torsdag til nyhedsbureauet Reuters, at PSOE og det catalanske separatistparti Junts har indgået en aftale om, at Junts vil støtte PSOE som regeringsparti.

Junts har sagt, at det vil støtte regeringen til gengæld for straffrihed til potentielt op mod 1400 catalanske politikere og aktivister, der i 2017 var involveret i regionen Cataloniens fejlslagne forsøg på at blive løsrevet fra resten af Spanien.

Der har været flere dage med protester på grund af den ventede aftale. Fungerende premierminister Sánchez’ konservative modstandere har været stærke kritikere. De mener, at PSOE og Sanchez sætter egen politisk vinding over retsstatsprincipper.

Spanien var til valg i juli uden en klar vinder.

Den seneste tid har den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, forsøgt at opnå den nødvendige opbakning til at kunne vinde en afstemning om at blive premierminister.

Sidste måned nåede Sánchez og venstreorienterede Sumar frem til en aftale. Men støtte fra flere mindre partier er nødvendig, heriblandt Junts.

Afstemningen kan finde sted allerede næste uge.

PSOE har ikke umiddelbart udtalt sig. Fungerende økonomiminister Nadia Calviño er torsdag blevet spurgt nærmere ind til aftalen. Hun svarer:

– Jeg håber, at vi har en regering så snart som muligt.

Onsdag skrev Didier Reynders, EU-kommissær med ansvar for retsstatsprincipper, til den spanske regering og bad om at få flere detaljer om den ventede aftale.

– Alvorlige bekymringer bliver rejst vedrørende de fortsatte diskussioner om en mulig vedtagelse af en amnestilov, skrev han i et brev.

Den statsejede spanske tv-kanal TVE, avisen La Vanguardia og nyhedsbureauet AFP melder også, at der er blevet indgået en aftale mellem Junts og PSOE.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere