AVIZ

Medie: Russisk general havde kendskab til Wagner-oprør

Russian President Putin visits the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don
Russian President Putin visits the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don (Sputnik/Reuters)

Det hævder anonyme amerikanske embedsmænd på baggrund af amerikanske efterretninger til avisen The New York Times.

Ifølge embedsmændene drejer det sig om Sergej Surovikin. Der spekuleres i, at han muligvis hjalp Prigozjin med at planlægge oprøret, der dog endte med at blive afblæst.

Sergej Surovikin er ifølge The New York Times en velrespekteret militær leder, som var med til at styrke den russiske defensiv efter Ukraines modoffensiv sidste år.

Han blev erstattet som lederen af de russiske styrker i Ukraine af Valerij Gerasimov tidligere i år.

The New York Times skriver også, at det tyder på, at andre russiske generaler muligvis støttede Prigozjin i at udfordre lederskabet i Ruslands forsvarsministerium.

Både tidligere og nuværende embedsmænd mener således, at Wagner-chefen ikke havde startet sit oprør, medmindre han var overbevist om, at andre magtfulde personer ville bakke ham op.

Wagner-gruppen rykkede lørdag op gennem Rusland og stoppede angiveligt 200 kilometer fra Moskva.

Oprøret blev afblæst for at “undgå et blodbad” med en aftale, der blev til ved hjælp af Belarus’ præsident, Aleksandr Lukasjenko.

Var Sergej Surovikin rigtignok involveret, er det ifølge The New York Times endnu et tegn på den pressede situation, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, befinder sig i.

– Putin er tilbageholdende med at ændre sin stab. Men hvis efterretningstjenesten lægger en fil på Putins skrivebord, der implicerer Surovikin, kan det ændre sig, siger Alexander Baunov, der er analytiker ved tænketanken Carnegie, til The New York Times.

/ritzau/

Andre læser også