AVIZ

Macron tvinger omstridt reform igennem og risikerer mere uro

French President Macron attends the National Roundtable on Diplomacy in Paris
French President Macron attends the National Roundtable on Diplomacy in Paris (Pool/Reuters)

Det oplyser det franske præsidentkontor.

Reformen har været hårdt kritiseret i den franske befolkning og har også ført til store demonstrationer og strejker på tværs af landet.

Lovteksten til den omstridte reform blev i weekenden godkendt af Senatet i Frankrig. Torsdag blev den endelige reform også stemt igennem i Senatet, og næste og sidste skridt var en afstemning i Nationalforsamlingen.

Men det bliver nu ikke til noget. Det skyldes helt konkret, at Macron har benyttet sig af artikel 49.3 i den franske forfatning.

Den tillader regeringen at vedtage lovgivning uden flertal i parlamentet.

Dermed behøver Macron ikke at bekymre sig om at samle et flertal i Nationalforsamlingen – noget, han angiveligt også ville have haft svært ved.

Til gengæld risikerer præsidenten at puste yderligere til de protester og strejker, der har rystet Frankrig de seneste måneder.

Macrons reform indebærer, at pensionsalderen hæves fra 62 til 64 år.

Præsidentens aktivering af artikel 49.3 har ført til vrede i oppositionen.

– Nå en præsident ikke har flertal i landet og ikke har flertal i Nationalforsamlingen, så bør han trække forslaget, siger Socialistpartiets leder, Olivier Faure, torsdag eftermiddag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge AFP rejste flere oppositionsmedlemmer sig torsdag også op i parlamentet og begyndte at synge den franske nationalsang i protest.

Den franske hovedstad, Paris, har de seneste dage været præget af en strejke blandt byens renovationsarbejdere.

Det betyder, at massevis af skrald – op mod 7000 ton – har hobet sig op på gaderne, og at rotter er begyndt at sprede sig i byen.

Der har også været sammenstød mellem politi og demonstranter i flere byer.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere