AVIZ

Litteraturforsker Simona Zetterberg-Nielsen modtager nordisk forskningspris

Simona Zetterberg-Nielsen
Simona Zetterberg-Nielsen

Pressemeddelelse

15.3.2023 07:57:00 CET | Aarhus Universitet: Arts

Nils Klim-prisen uddeles hvert år af Universitetet i Bergen til en ung, nordisk forsker under 35 år, som har begået fremragende forskning inden for fagområderne humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi. I år går prisen til Simona Zetterberg-Nielsen, der er lektor ved Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet. Med prisen følger 500.000 norske kr.

– Gennem sin akademiske karriere har Simona Zetterberg-Nielsen været produktiv på flere akademiske fronter: undervisning og supervision, redigering af tidsskrifter og bøger, og organisering af konferencer, samt foredrag og udgivelser på både engelsk og dansk, en tosproget aktivitet, som er eksemplarisk i sig selv, lyder det blandt andet i Nils Klim-komitéens begrundelse.

Simona Zetterberg-Nielsens præstationer er tidligere blevet anerkendt med Aarhus Universitets pris for bedste ph.d.-afhandling inden for humaniora i 2017, med en række postdoc-stipendier, og senest med en Velux-bevilling til at etablere en forskergruppe med titlen ’The Science of Fiction – How Fiction Shaped Science and Science Shaped Fiction”.

De to vigtigste forskningsfund

Meget af Simona Zetterberg-Nielsens videnskabelige arbejde har været centreret omkring begrebet ‘fiktionalitet’. Hun forklarer, at hovedformålet med hendes forskning er at forstå, hvordan vores måde at organisere viden på er blevet til, og hvordan det påvirker de måder, vi kommunikerer på.

”De to vigtigste fund i min forskning er, at kategorierne fakta og fiktion, som vi forstår dem i dag, først blev til omkring 1700-tallet og sammenhængende med det, at romanen er den første fiktionsgenre, der opstår. Som en del af min forskning har jeg kortlagt de danske romaner i 1700-tallet. Den tidligere konsensus har været, at der ikke eksisterer nogen nævneværdige danske romaner i 1700-tallet, men jeg har kortlagt alle de 77 romaner, der blev skrevet på dansk i århundredet, og vist hvordan der allerede i 1700-tallets Danmark vrimlede med alt fra eventyrlige robinsonader over finurlige formeksperimenter til seriøse opgør med overtro og didaktisk romanlitteratur. Min forskning afdækker altså den historiske udvikling af vores evne til at kommunikere om det opfundne og særligt, hvordan den i Danmark udvikledes til en romangenre skrevet i både underholdningens og oplysningens tjeneste.”

Prisen er en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora

Nils Klim-prisen er, ifølge den unge prismodtager, en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora, samfundsvidenskab og teologi blandt andet fordi, prisen er en del af hele Holberg-ugen i Bergen, hvor unge, aspirerende forskere såvel som lektorer og professorer samles for at fejre disse vidensfelter.

”Der findes meget få priser, som er direkte henvendt til disse forskningsfelter, men Niels Klim-prisen sætter fokus på den nye forskning, som bedrives af unge humanistiske forskere og formidler den samtidig til et bredt interesseret publikum. I min forskning er jeg optaget af, hvordan forskellige vidensfelter er blevet til, og hvornår kategorier som videnskab og fakta er opstået. I 1700-tallet, som er mit primære genstandsfelt, var der ikke så skarpe opdelinger mellem de forskellige vidensgrene og discipliner, som der er i dag, og jeg mener, det er vigtigt at huske på, at også faggrenene er historiske konstruktioner. Niels Klim-prisen fremhæver den betydning, som humaniora har som en videnskab blandt andre,” fortæller Simona Zetterberg-Nielsen.

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere