AVIZ

Læge: Stigning i invasive streptokokinfektioner er ikke set siden 2018

Modelfoto for forkølelse/hjemmearbejde
Modelfoto for forkølelse/hjemmearbejde (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

I februar blev der konstateret 78 tilfælde af invasive streptokokinfektioner. Antallet lå på 99 i januar, mens der i december var 68 tilfælde. Det viser tal fra SSI ifølge TV 2.

– Der er i øjeblikket flere, som får alvorlige infektioner, hvor det går invasivt. Det vil sige, at det går ind i områder i kroppen, hvor der normalt ikke skal være bakterier. Det er typisk blodbanen, siger han.

– Siden 2018 har vi ikke haft noget på det her niveau.

I januar 2022 var der under ti tilfælde af invasive streptokokinfektioner, fortæller Peter H.S. Andersen. Han tilføjer, at antallet var på cirka 20 i januar 2020 – altså før coronapandemien kom til Danmark.

– I efterforløbet af corona, hvor vi i 2022 har åbnet samfundet, er det (antallet af tilfælde, red.) steget. Det steg i efteråret i forhold til halsbetændelser og andre infektioner, men fra december er det steget kraftigt i antallet af alvorlige infektioner.

Han påpeger, at antallet af tilfælde med invasive streptokokinfektioner er tre til fire gange over det normale niveau uden for coronapandemien.

Desuden oplyser SSI til TV 2, at infektionen har kostet 35 danskere livet siden december – heriblandt to børn under 15 år.

– I forhold til den procentuelle dødelighed er der ikke tale om en øget dødelighed. Der er samme risiko for at dø af infektionen, siger afdelingslægen og fastslår, at antallet af døde stiger, i takt med at flere bliver smittet.

Han tilføjer, at andelen af dødsfald med invasive streptokokinfektioner er på 15 procent, og “det er højt”.

– Det er en alvorlig infektion at få, fordi der desværre er en ikke-ubetydelig dødelighed. Det er selvfølgelig aldersafhængig. Jo ældre man er, jo større er risikoen for at dø.

Derudover fortæller Peter H.S. Andersen, at smitten er højest blandt de ældre borgere. De har i øjeblikket den højeste dødelighed, når det kommer til streptokokrelaterede dødsfald.

Ifølge lægen smitter streptokokinfektioner via luftvejene. Man kan også blive smittet gennem fysisk kontakt eller ved at røre ved overflader, som også en smittet har rørt ved.

Derfor er det vigtigt, at man har god hygiejne, spritter af og hoster i ærmet for at undgå smittespredning.

/ritzau/

Andre læser også