AVIZ

Kunstner idømt halvandet års ubetinget fængsel for hærværk

Retten i Viborg
Retten i Viborg (Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Desuden skal hun betale knap 1,9 millioner kroner i erstatning for det hærværk, hun udførte på maleriet “Den foruroligende ælling”.

Det har Retten i Viborg mandag afgjort.

Fængselsstraffen er gjort ubetinget. Det vil sige, at den skal afsones.

Retten har i sin afgørelse lagt vægt på, at hærværket var planlagt, at det var “usædvanligt groft”, og at det blev begået mod en anerkendt museumsgenstand.

Desuden lagde dommeren vægt på, at der var sket skader for et betydeligt beløb.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard erkendte i et retsmøde i sidste uge, at hun med lim og permanent tusch udøvede groft hærværk mod et Asger Jorn-maleri på Museum Jorn i Silkeborg i april sidste år.

Desuden sagde hun, at hun var indstillet på at betale det erstatningskrav, der var rejst imod hende. Sagen er behandlet som en tilståelsessag.

Limen brugte hun til at klistre et billede af sig selv op oven på ællingen i forgrunden af maleriet. Til højre for det påklistrede billede signerede hun maleriet.

Senere fortalte Ibi-Pippi, at hun nu havde taget kunstnerisk ejerskab over billedet, som hun kaldte “Den foruroligende kælling”.

Gerningen fandt efter hendes udsagn sted, fordi hun ville skabe debat om kunstnerisk ejerskab over billeder, da Asger Jorn selv har malet sit landskendte maleri oven på et landskabsmaleri, han fandt på et loppemarked.

Det landskabsmaleri udgør baggrunden på maleriet.

Tuschen, Ibi-Pippi Orup Hedegaard skrev med under hærværket, trængte ind i malingen, og limen lagde sig ind i de revner og krakeleringer, der var i maleriet. Det påklistrede billede gled af.

Derfor måtte det restaureres, og maleriet “Den foruroligende ælling” var ikke at se på nogen af Museum Jorns vægge i næsten et halvt år.

I fraværsperioden arbejdede kunstkonservatorer med at gennemgå værket med mikroskop og restaurere det stykke for stykke. Det lykkedes at fjerne så meget af skaderne, at “det ikke er et sminket lig eller et stærkt restaureret billede, vi har fået tilbage”.

Det fortalte museumsdirektør Jacob Thage til Midtjyllands Avis i oktober 2022. Da værket kom op at hænge igen, var det bag glas for at beskytte mod ny hærværk.

Beløbet på næsten 1,9 millioner dækker over det arbejde, der ligger bag restaureringen, samt en vurderet værdiforringelse af værket som følge af hærværket. Det præcise beløb er 1.889.350 kroner.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard kan inden for to uger anke dommen til landsretten.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere