AVIZ

Københavns skraldemænd genoptager arbejdet efter en uges strejke

Skrald hober sig op rundt om i København
Skrald hober sig op rundt om i København (Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Ulrik Blessing, der er talsmand for de københavnske skraldemænd.

– Der er lagt an til et møde fra ARC’s side her til morgen, så vi har chancen for at komme i dialog. Det har vi manglet i to år, så vi vil rigtig gerne høre, hvad de har at sige, fortæller han.

Skraldemændene har strejket siden mandag i sidste uge.

Omdrejningspunktet for strejken er en konflikt mellem skraldemændene og deres kommende arbejdsgiver, Amager Ressourcecenter (ARC), som overtager opgaven 1. maj.

Skraldemændene arbejder i to skiftehold.

Ifølge ARC strides de to parter om, hvornår andet skiftehold skal møde ind.

ARC har foreslået, at andetholdet møder ind klokken 11.15 og får fri mellem klokken 18.03 og 18.33, hvis skraldebilerne skal lades op.

Til gengæld har skraldemændenes fagforening foreslået, at andetholdet møder klokken 10.30 og går hjem senest 17.30.

For skraldemændene er det største problem, at de med ARC’s løsning kommer til at være længere tid på vejene – og midt i myldretrafikken. Det vil ifølge Ulrik Blessing skabe mere vejvrede.

Ifølge talsmanden vil skraldemændene komme til at køre i både morgen- og eftermiddagstrafikken, hvis andetholdet kommer “for sent i gang”.

For ARC er det “altafgørende at sikre medarbejderne den fornødne tid til at udføre arbejdet sikkerhedsmæssigt forsvarligt”.

Det sagde Helena Hasselsteen Nielsen, der er chef for affaldsindsamlingen i ARC, søndag.

Hun erkendte også, at der skal gøres noget ved “trafikstress”.

Ulrik Blessing kalder situationen tilspidset, for hans kolleger er meget frustrerede. Han er dog optimistisk.

– De har ledelsespinden, så det er deres opgave at finde ud af, hvad der er det rigtige. Den her vejvrede er vores største problem, og det forventer vi at få en snak med vores ledelse om, og så forventer vi, at de agerer efter de problemer, deres ansatte har.

Torsdag pålagde Arbejdsretten de strejkende skraldemænd en bod på næsten 1,2 millioner kroner for den overenskomststridige strejke.

En bod er en form for bøde. Den stiger med 50 kroner i timen for ufaglærte skraldemænd og 56 kroner for faglærte.

Dermed voksede den samlede bod sig større i løbet af fredagen, hvor skraldemændene alligevel fortsatte strejken.

Selv om det er mange penge, har det ikke haft betydning for skraldemændenes beslutning om at vende tilbage på arbejde mandag, siger Ulrik Blessing.

Skraldemændene på Frederiksberg afbrød ifølge Berlingske deres sympatistrejke onsdag morgen i sidste uge og genoptog arbejdet.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere